piątek, 11 kwietnia 2014

Niezawodna prosta babka cytrynowa - wyjdzie każdemu!

Babki to moje ulubione ciasta, które mogłabym jadać codziennie! Zalet tych ciast jest wiele, na pewno koszt przygotowania takiej słodkości nie rujnuje naszych portfeli, kolejną zaletą jest to, że takie ciacho bez problemu przeleżakuje kilka dni i nie ma obaw, że się popsuje i potrujemy niespodziewanych gości, którzy wpadną na popołudniową kawę. Babka, na którą przepis poniżej, jest przepyszna i gwarantuję, że wyjdzie każdemu! Przepis zmodyfikowany przeze mnie, czyli zlepek kilku sklejony w ten jeden idealny. A więc proponuję każdemu sceptykowi podjęcie wyzwania i upieczenie takiej baby na nadchodzącą Wielkanoc! Jest przepyszna, wilgotna, rośnie pięknie, nie opada, a co więcej gwarantuję, że pochwały uzyska nawet od tych, co zazwyczaj w pochwałach są oszczędni ;) Jeśli chodzi o smak to jest wspaniale kwaskowata, orzeźwiająca i tak delikatna, że na jednym kawałku ciężko poprzestać.

Składniki:

250g margaryny (1 kostka)
6 jaj
1 szkl. cukru
4 kisiele cytrynowe bez cukru
1 szkl. mąki ziemniaczanej
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżka octu
1/2 olejku cytrynowego
6 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Margarynę wraz z cukrem utrzeć na puch. Dodawać po 1 jajku stale miksując.
Mąki, kisiele, proszek do pieczenia przesiać. Dodać do masy jajecznej. Zmiksować na gładką masę, dodać olej, olejek i ocet, ponownie zmiksować.
Do natłuszczonej i wysypaną bułką tartą formy na babkę z kominkiem wylać ciasto.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni na 40min.
Można posypać cukrem pudrem lub polukrować lukrem cytrynowym, wtedy babka będzie ultracytrynowa! :)
Babki i babeczki Kwaśne jak cytryna czyli cytrynowe smakołyki Wielkanocne Smaki - edycja IV

8 komentarzy:

  1. Właśnie mi taka babka kwasowata chodzi po głowie... Nie wiem tylko, co na Hurma i Czereda, oni by chcieli słodką z czekoladą :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to Mamciu kochana zawsze możesz zamiast cukrzyć pudrem polać czekoladą będzie wilk syty i owca cała ;)

      Usuń
  2. Witam :) babka bardzo mi się podoba i chciałabym popełnić na Wielkanoc, ale nie wiem o jakie łyżki mąki chodzi- kopiaste, czy płaskie? proszę o odpowiedź, pozdrawiam, Gabi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łyżki takie uśrednione jednak bardziej z lekkim czubkiem niż płaskie :) Powodzenia! :)

      Usuń
  3. Smak takiej babki wydaje mi się wyjątkowy -czy mogą być inne kisiele nap; pomarańczowe?
    Andrzej

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna babka a można dać budynie:))

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly