piątek, 17 marca 2017

Fale Dunaju

Fale Dunaju to kolejne z ciast, które niewątpliwie kojarzy mi się z wizytami u mojej babci Niny, o której mogliście czytać na moim blogu niejednokrotnie za sprawą naprawdę wspaniałych przepisów z pod jej ręki takich jak Izaura, Pleśniak, Polewa Czekoladowa, Kotlety Rybne, Aroniówka czy Babka z Białek. 
Po tych wszystkich wspaniałościach przyszedł czas na kolejną wspaniałość jaką są Fale Dunaju ciasto kultowe, które nie tylko u mnie wzbudza ciepłe wspomnienia dzieciństwa! Wszystkich, którzy chcą się przenieść w tamte czasy zapraszam do upieczenia Fal Dunaju właśnie z tego przepisu... :)


Co potrzebujemy aby upiec Fale Dunaju?


Składniki:
1 kostka masła
6 jajek
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
cukier wanilinowy
olejek rumowy
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
owoce z kompotu lub świeże

Krem:
kostka margaryny
pół litra mleka
dodatkowo 1/2szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 opakowanie cukru wanilinowego

Polewa: z tego przepisu klik

Jak upiec Fale Dunaju? 

Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, następnie dodawać po jednym żółtku stale ucierając , nie przestając ucierać dodawać łyżka po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę (łyżką!)
Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą część wylać na tortownicę (24-26cm) wcześniej natłuszczoną i wysypaną bułką tartą lub mąką. 
Do pozostałej części dodać dwie łyżki wody, kakao i olejek rumowy. Dobrze wymieszać. Wyłożyć na jasne ciasto, Wetknąć owoce. Piec w piekarniu nagrzanym do 180stopni przez ok.45minut.
Ciasto przestudzić.

Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. W 1/2 szklance zimnego mleka rozrobić mąki, wlać do gotującego się mleka, ostudzić.
Margarynę utrzeć na puch, łyżka po łyżce dodawać budyń, utrzeć gładki krem.
Wyłożyć na upieczone ciasto.
Polać przestudzoną polewą.
Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly