piątek, 31 marca 2017

Ciasto Żar Tropików

To ciacho to moja wesoła improwizacja na temat przekładanych placków. Jak wiecie do fanów ciast z masami nie należę a jak już je robię staram się aby masy, którymi przekładam
ciasto nie były zbyt mulące. Tak też powstał żar tropików zwany w moim domu również pod hasłem niesforny kokos lub złap kokosa! ;) Obie nieoficjalne nazwy wynikają, że robią je po raz pierwszy nieco odeszłam od receptury masy kokosowej znanej mi z ciacha Barbary i początkowo wiórki nie chciały ze mną współpracować ;) na szczęście sytuacja została opanowana, po schłodzeniu wszystko zostało okiełznane. Żar Tropików to ciacho, które posmakuje nawet największym sceptykom tzw. 'masiarzy' jest lekkie, orzeźwiające i po prostu ma to coś ;) Dodatkowo nie jest jakieś mocno skomplikowane więc poradzą sobie z nim doskonale również młodzi adepci sztuki kulinarnej... ;)

Składniki:

Biszkopt z 3 jaj:


3 jajka (białka, żółtka osobno)

¼ szklanki mąki pszennej

½ szklanki mąki ziemniaczanej

¾ szklanki cukru

½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżki octu jabłkowego

Masa owocowa:


1l soku multiwitamina lub innego o tropikalnym smaku

2 budynie śmietankowe

1 łyżka mąki pszennej

Masa kokosowa:

500ml śmietanki 36%

7 łyżek cukru pudru (można dać mniej)

300g wiórek kokosowych

Dodatkowo:

1 puszka ananasa

1 duża pomarańcza

zielone winogrona (lub inne owoce tropikalne)

1 szklanka wrzątku

galaretka brzoskwiniowa


Jak przygotować żar tropików?


Upiec Biszkopt:

Białka ubić na sztywno wraz z cukrem. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem, gdy masa jajeczna się spieni I spulchni, dodać do białek, lekko wymieszać tak aby białka w pełni połączyły się z żółtkami. Następnie przesiać obie mąki I delikatnie wymieszać łyżką. Przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez ok. 20-25 minut aż biszkopt będzie pięknie złoto-brązowy. Wyjąć z pieca, przestudzić, odkleić z papieru. Gdy będzie w pełni wystudzony nasączyć syropem z ananasów.

Przygotować owocową masę:

Odlać 3/4szklanki soku w niej rozmieszać budynie I mąkę. Resztę soku zagotować do wrzątku wlać zawiesinę budyniową, całość zagotować aby zgęstniała. Wylać gorącą na lekko nasączony biszkopt.

Przygotować masę kokosową:

Śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem. Wyłożyć na zupełnie wystudzoną masę owocową, całość wstawić do lodówki na min. 3h aby masa kokosowa dobrze się schłodziła i lekko stężała.

W 1 szklance gorącej wody rozpuścić galaretkę, pozostawić do całkowitego wystudzenia (powinna być lekko gęsta, tężejąca)

Na kokos ułożyć plastry ananasa, pomarańczy I winogrona. Całość posmarować tężejącą galaretką brzosk

winiową. Ponownie wstawić do lodówki najlepiej na noc.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly