Ryba - lubię bardzo choć jem jej stanowczo za mało, zdaję sobie z tego
sprawę i jest mi przez to bardzo wstyd... Jedną z moich ulubionych
rybich pozycji są kotlety rybne w cebulowo-pomidorowym sosie wg przepisu
mojej kochanej babci Niny :) Smak tych kotletów to smak nie do
podrobienia są cudownie pyszne, delikatne i co więcej polubią je nawet
Ci, którzy za rybą nie przepadają.
Składniki:
6-8 kostek z mintaja lub inna ryba
1 czerstwa bułka
3 łyżki kaszy manny
1 pęczek pietruszki
1 średnia cebula
sól, pieprz, słodka papryka
Sos:
1 kartonik (400g) przecieru pomidorowego
3 duże cebule
ziele ang. , liść laurowy, cukier, sól i pieprz
Rybę
przepuścić przez maszynkę do mięsa (wcześniej odcisnąć z nadmiaru
wody.Dodać namoczoną w mleku bułkę (odciśniętą) posiekaną drobno natkę
pietruszki, kaszę mannę i bułke tartą, jajo oraz podsmażoną na oleju
drobno posiekaną cebulkę. Wszystko wyrobić na jednolitą masę w razie
gdyby była zbyt rzadka dodać łyżkę bułki tartej.
Z masy formować kotleciki, obtaczać w mące i smażyć na złoty kolor.
Cebulę
pokroić w piórka zeszklić na oleju, dodać ziele ang. i liść laurowy.
Podsmażyć. Zalać pomidorami, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Zagotować. Zalać usmażone kotleciki.
Mi najbardziej smakują w wersji
na zimno niemniej jednak wersja na ciepło innym domownikom bardziej
przypadła do gustu więc jeść je można w dwojaki sposób :)
Ps. Niestety u mnie ostało się jedynie zdjęcie kotletów w wersji bez sosu, z sosem nie zdążyły doczekać się zdjęcia... ;)
Lubię takie kotleciki, z młodymi ziemniakami i mizerią, pyszka!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
Wcale się nie dziwię, że nie doczekały do sesji foto. W naszym zakładzie też ryb za mało, bo najbardziej lubią fiszendczipsa i ciągle żądają właśnie takiego dania.
OdpowiedzUsuń