Biszkopt:
6 jaj
1 szkl mąki ziemniaczanej
1/2 szkl. mąki pszennej ( lub 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 szkl. cukru
łyżka stołowa octu
Masa budyniowa:
1 kostka margaryny
1/2l mleka
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szkl. cukru
Dodatkowo:
2 galaretki truskawkowe
1kg truskawek
- Upiec biszkopt: Ubić pianę z białek, dodać cukier i dobrze rozmiksować. Masa białkowo-cukrowa powinna być lśniąca i sztywna. Żółtka, ocet i proszek do pieczenia wymieszać w innej miseczce (zamiast octu może być sok z 1/2 cytryny, ważny jest kwas, który zetnie białka) i dodać do ubitej przedtem piany. Na koniec do masy wsypać przesianą mąkę i bardzo delikatnie wymieszać. Piec ok 30 - 40 min w temp. ok 170-180 stopni.
- Przestudzony przekroić wzdłuż na dwa placki.
- W 3 szklankach wody rozpuścić galaretkę. Na biszkopt ułożyć przekrojone na pół truskawki. Zalać tężejącą galaretką. Odstawić w chłodne miejsce.
- Przygotować masę budyniową: Odlać 1/2 szkl. mleka resztę zagotować z cukrem, do gotującego się mleka wlać rozrobione w 1/2szkl. mleka budyń i obie mąki stale mieszając, do uzyskania budyniu. Przestudzić.
- Margarynę utrzeć na puch, stopniowo łyżka po łyże dodawać budyń, zmiksować na gładką masę. Gotowy krem wyłożyć na galaretkę. Przykryć drugim plackiem, polać polewą czekoladową, wstawić do lodówki na min.3h
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz