przygotowane w ten sposób to po prostu moi faworyci! Te buraczki skradły moje serce już przy pierwszej wizycie w rodzinnym domu mojego M. :) aż dziw bierze, że wcześniej nie wrzuciłam tego przepisu na bloga! Idealnie wyważone smaki przenikają się ze sobą tak genialnie, że na samą myśl o nich ślinka mi cieknie! Buraczki z tego przepisu wspaniale komponują się z kotletem mielonym, gulaszem oraz w zestawie, który poznałam właśnie w domu moje M. - z pierogami na waflu i duszonymi roladkami z marchewką! Mniam!
Składniki:
6 buraczków ugotowanych, obranych i startych na tarce o grubych oczkach
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
1 średnia cebulka posiekana drobno
1/4 szkl. przegotowanej wody
cukier
1 łyżeczka musztardy sarepskiej/stołowej/delikatesowej
sól i pieprz do smaku
3 łyżki oleju
1 średnia cebula drobno posiekana
Kwasek rozpuścić w wodzie, wlać do buraczków, wymieszać. Dodać cukier - tyle aby uzyskać smak słodko-kwaśny. Dodac cebulę, musztardę, sól i pieprz. Ponownie wymieszać i ew. raz jeszcze doprawić do smaku.
6 buraczków ugotowanych, obranych i startych na tarce o grubych oczkach
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
1 średnia cebulka posiekana drobno
1/4 szkl. przegotowanej wody
cukier
1 łyżeczka musztardy sarepskiej/stołowej/delikatesowej
sól i pieprz do smaku
3 łyżki oleju
1 średnia cebula drobno posiekana
Kwasek rozpuścić w wodzie, wlać do buraczków, wymieszać. Dodać cukier - tyle aby uzyskać smak słodko-kwaśny. Dodac cebulę, musztardę, sól i pieprz. Ponownie wymieszać i ew. raz jeszcze doprawić do smaku.
To są buraczki wszystkich Mamć!
OdpowiedzUsuń