
Składniki:
1 średnia główka kapusty
3 pętka kiełbasy śląskiej/zwyczajnej/podwawelskiej lub innej dowolnej do podsmażenia (ok.40dag)
1 duża cebula
3 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 duża marchewka
1 spory pęczek koperku
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1,5 kostki rosołowej
1 łyżeczka soli ziołowej
1 łyżeczka majeranku
4-6 ziarenek pieprzu
4-5 ziarenek ziela angielskiego
4 listki laurowe
1 łyżeczka cukru
sok z 1 cytryny
Zasmażka:
1/3 kostki masła
3 łyżki mąki
Z kapusty wyciąć głąb i pokroić ją drobno. Do dużego garnka wlać ok. 2 cm wody, wrzucić kapustę postawić na ogniu. W tym czasie pokroić kiełbasę i cebulę w kostkę. Obrać marchewkę, zetrzeć na grubych oczkach, koperek drobno posiekać. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulę (lekko posolić podczas smażenia) do podsmażonej cebuli dodać koncentrat i jeszcze przez chwilę podsmażać. Cebulę z koncentratem przełożyć do miseczki, na tej samej patelni podsmażyć kiełbasę. Po ok.10-15min. gdy kapusta zmięknie i zmniejszy swoją objętość dodać kostkę rosołową, ziele angielskie, liście laurowe, ziarenka pieprzu i kminek. Chwilę dusić, dodać marchewkę,połowę koperku, cebulkę i podsmażoną kiełbasę (razem z wytopionym tłuszczem). Doprawić cukrem, sokiem z cytryny, solą ziołową, papryką słodką i ostrą. Dusić ok. 15-20 min. W tym czasie zrobić zasmażkę : na patelni roztopić masło, dodać mąkę i chwilę podsmażać, wlać do kapusty, wymieszać i zagotować. Zdjąć kapustę z ognia, dodać pozostały koperek, wymieszać, przykryć pokrywką i odstawić na 10min. Podawać z młodymi ziemniaczkami lub pieczywem (mi ta druga wersja bardziej smakuje) Osobom na diecie proponuję pominąć zasmażkę a zamiast kiełbasy dodać pierś z kurczaka, wtedy będzie całkiem smacznie a do tego dietetycznie niemniej jednak warto czasem zaszaleć i zjeść z zasmażką ;))
Nigdy nie jadłam takiej kapusty, ale wyglada smacznie :)
OdpowiedzUsuńw takim razie gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu, jeśli lubisz kapustę na pewno nie pożałujesz :)
Usuńpysznie pozdrawiam!! :)
Pyszna !! Poproszę małą porcję, albo nie! Dużą !
OdpowiedzUsuńnie ma problemu :)) największa! ;)
UsuńGratulacje, udało się :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam nigdy takiej kapusty, piękne wygląda
jeśli nie jadłaś to koniecznie musisz spróbować!! :)
UsuńLekka zasmażka musowo ma być. Co prawda zrobiłaś raczej letni bigosik niż klasyczną kapustkę, ale sądzę, ze jest pyszna :-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam, pychotka!!!
OdpowiedzUsuńcieszę się bardzo, że przypadła Ci do gustu :) u mnie dzisiaj właśnie zaczyna się kapuściany sezon i w tym momencie taka kapustka parkota u mnie w kuchni :)
UsuńPycha polecam
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis, sprawdziłam, smakuje profesjonalnie ;-)
OdpowiedzUsuń