Składniki:
Na ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki cukru
150 g zimnego masła
1 jajko
Nadzienie:
2 szklanki rabarbaru pokrojonego w kostkę
3 łyżki płynnego miodu
3 łyżki cukru
100 g suszonych daktyli (wcześniej namoczonych w gorącej wodzie)
Kruszonka:
1/4 kostki margaryny
1/4 kostki margaryny
1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
Foremki do tarteletek wysmarować masłem i wysypać kaszą manną lub krupczatką.
Mąki przesiać do miski, dodać cukier, masło i jajko, zagnieść na jednolite gładkie ciasto. Wylepić nim foremki, nakłuć widelcem i odstawić do lodówki na około godzinę. Po czym podpiec w piekarniku nagrzanym do 160stopni na blado-złoty kolor. W tym czasie zrobić kruszonkę : podane składniki rozcierać palcami aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku odstawić do lodówki. Pokroić rabarbar i daktyle, wymieszać z cukrem i miodem po czym nałożyć na podpieczone ciasto. Owoce posypać obficie kruszonką i ponownie wstawić do piekarnika na ok. 30-35 do czasu aż całość zarumieni się na złoty kolor.
Witam,
OdpowiedzUsuńproszę uwzględnić dostępność intelektualną materiałów zamieszczanych na tym blogu. Proszę nie nadużywać słowa "aczkolwiek".
Nie wszyscy są z Pomorza, Pani Agnieszko.
Pozdrawiam,
tradycjonaliatka z Podkarpacia
Judyta <3 uwielbiam Twoje komentarze, proszę o więcej!!! <3
OdpowiedzUsuń:))
Bardzo fajne tartaletki! :) ja tam jestem z Dolnego Śląska i też używam słowa "aczkolwiek" ;P Dziękuję za udział w akcji! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) bardzo się cieszę, że udało mi się wziąć udział w Twojej akcji, bo to mój 'pierwszy wraz' :D
Usuńpozdrawiam! :)