O tzw. sypanym cieście drożdżowym czytałam już w listopadzie jednak dopiero w sobotę wypróbowałam przepis na własnej skórze, nie żałuję! Ciacho jest przepyszne i na pewno wejdzie do mojego sztandarowego kanonu wypieków, takiej prościzny już dawno nie robiłam. Robienie tego ciasta to czysta przyjemność tak samo jak jego późniejsza degustacja :)) POLECAM!!!
Składniki:
100g świeżych drożdży
4 szklanki mąki
1 szklanka oleju
4 jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki mleka
szczypta soli
Kruszonka:
1/2 kostki margaryny
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
Owoce (mogą być dowolne) ja dałam wiśnie ok.1 szklanki
Wykonanie:
Wykonanie tego ciasta jest banalnie proste BARDZO WAŻNA jest jednak KOLEJNOŚĆ sypania składników:
Do miski wsypać składniki w kolejności:
drożdże
cukier i cukier waniliowy
jajka
olej
mąka
mleko
szczypta soli
NIE MIESZAĆ! Przykryć ściereczką i odstawić na 3h do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotować kruszonkę i odstawić ją do lodówki.
Po 3h wyrośnięte składniki wymieszać drewnianą łyżką na gładką masę, przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić na 10min. do wyrośnięcia, po tym czasie wysypać na ciasto owoce i posypać kruszonką. Piec ok 45min. w piekarniku nagrzanym do 175stopni.
Pycha! Pycha! Pycha! :)
Piękne to i z pewnością smaczne :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) i zachęcam do wypróbowania, naprawdę warto!! :) małym nakładem sił można wyczarować takie ciasto, e hoho :))
UsuńNa jak dużą blachę jest to przepis? Tak go zachwalasz i tak smacznie wygląda, że chodzi za mną od kilku dni, więc musiałam wrócić na Twojego bloga aby spisać przepis, zaraz jadę do sklepu po składniki i wieczorem będę je robić (albo i szybciej jak nie wytrzymam ;P )...
OdpowiedzUsuńblaszkę mam 33cmx23cm ale myślę, że w innej podobnych rozmiarów plus minus parę centymetrów też z powodzeniem wyjdzie, ew. wczoraj rozmawiając o tym przepisie z pewną miłą staruszką dowiedziałam się, że ona robi to ciasto w dwóch blaszkach tzw. 'keksówkach' :)
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńZnowu zgłaszam sprzeciw: Słowo MUSI SIĘ UDAĆ sprawia, że czuję się pod presją. Stresujesz mnie, może Pomorze jeszcze tego nie zauważyło ale czasy zaborów już się skończyły.
Pozdrawiam,
wierna fanka z Wolnej Części Polski - Podkarpacia
otóż to!! właśnie, że niepostrzeżenie próbuję przejąć kontrolę nad jedynie słuszną Polską -Podkarpaciem... :P dlatego też wczoraj robiłam mały zwiad w Przemyślu... ;)
Usuńpozdrawiam! wierna idolka z Zaborczego Pomorza :D
pozdrawiam, dziękuję z Ukraine! Super ciasta.
OdpowiedzUsuńa drożdze pokruszyć, czy w całości?
OdpowiedzUsuńpokruszyć :)
UsuńA można dodać mrożone wisnie? Mam aż 3opakowania, i zero pomysłow jak je wykorzystać, a jutro niedziela i ciasto byłoby jak znalazł, wygląda przepysznie;)
OdpowiedzUsuńpozdrowienia z gorących wysp brytyjskich;)
oczywiście, że możesz dodać mrożone wiśnie :)
Usuńprzepraszam, że dopiero dzisiaj odpisuję ale niestety wczoraj nie było mnie w "sieci" również serdecznie pozdrawiam! :)
Ciasto drożdżowe najlepsze jakie robiłam i jadłam - rewelacja!
OdpowiedzUsuńJakiej temperaturytemperatury mleko podgrzewać?
OdpowiedzUsuńCzy mleko ma być podgrzane ciepłe? jaka temperatura?
OdpowiedzUsuń