sobota, 29 czerwca 2013

Surówka ECO z młodej kapusty - Macowe natchnienie! ;)

Dzisiaj surówka! Surówka z młodej kapusty, typowa dla tej pory roku :) To, że dzisiaj ją zrobiłam to zasługa pewnej (jeszcze) panny z Podkarpacia, której mama i babcia obdarowały mnie torbą zieleniny z przydomowego ogródka! :) Warzywka pyszne, dopiero w takich niepędzonych, wyhodowanych przy domu czuć smak lata, mniam! :)
Do surówki zrobiłam chińskie placuszki z kurczakiem, o których napiszę niebawem a tymczasem przechodzę do przepisu na moją ulubiona surówkę z młodej kapusty :)


Składniki:

1/2 małej główki kapusty
2 młode marchewki
1/2 pęczka koperku
1 średni ogórek zielony (gruntowy)
1/2 średniej cebuli
1 łyżka octu winnego
cukier, pieprz do smaku
3 łyżki oleju

Kapustę pokroić drobno, posolić, lekko ugnieść aby puściła sok, odstawić na ok. 30min aby zmiękła.
Ogórka zetrzeć na tarce na oczkach "do plasterków" :) (czasami sama się dziwię skąd mi si biorą takie określenia :D)
Marchewkę zatrzeć na dużych oczkach.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Koperek posiekać na drobno.
Po upływie pół godziny i odcedzeniu kapusty z nadamiru wody, którą wydzieliła, dodać resztę warzyw, wymieszać, dodać ocet, olej i przyprawy.
Surówka smakuje najlepiej po odstaniu jakiś 2 godzin w lodówce.

2 komentarze:

  1. Ta surówka to samo zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda a do tego nie dość, że zdrowa to chyba najpyszniejsza z wakacyjnych surówkowych propozycji!! :)

      Usuń

Printfriendly