poniedziałek, 1 lipca 2013

Sypana drożdzówka z wiśniami i kruszonką - drożdżowe które musi się udać.

O tzw. sypanym cieście drożdżowym czytałam już w listopadzie jednak dopiero w sobotę wypróbowałam przepis na własnej skórze, nie żałuję! Ciacho jest przepyszne i na pewno wejdzie do mojego sztandarowego kanonu wypieków, takiej prościzny już dawno nie robiłam. Robienie tego ciasta to czysta przyjemność tak samo jak jego późniejsza degustacja :)) POLECAM!!!

Składniki:

100g świeżych drożdży
4 szklanki mąki
1 szklanka oleju
4 jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki mleka
szczypta soli

Kruszonka:

1/2 kostki margaryny
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru

Owoce (mogą być dowolne) ja dałam wiśnie ok.1 szklanki

Wykonanie:

Wykonanie tego ciasta jest banalnie proste BARDZO WAŻNA jest jednak KOLEJNOŚĆ sypania składników:

Do miski wsypać składniki w kolejności:

drożdże
cukier i cukier waniliowy
jajka
olej
mąka
mleko
szczypta soli

NIE MIESZAĆ! Przykryć ściereczką i odstawić na 3h do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotować kruszonkę i odstawić ją do lodówki.

Po 3h wyrośnięte składniki wymieszać drewnianą łyżką na gładką masę, przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić na 10min. do wyrośnięcia, po tym czasie wysypać na ciasto owoce i posypać kruszonką. Piec ok 45min. w piekarniku nagrzanym do 175stopni.

Pycha! Pycha! Pycha! :)


Owoce z sadu i dzialki

14 komentarzy:

  1. Piękne to i z pewnością smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) i zachęcam do wypróbowania, naprawdę warto!! :) małym nakładem sił można wyczarować takie ciasto, e hoho :))

      Usuń
  2. Na jak dużą blachę jest to przepis? Tak go zachwalasz i tak smacznie wygląda, że chodzi za mną od kilku dni, więc musiałam wrócić na Twojego bloga aby spisać przepis, zaraz jadę do sklepu po składniki i wieczorem będę je robić (albo i szybciej jak nie wytrzymam ;P )...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. blaszkę mam 33cmx23cm ale myślę, że w innej podobnych rozmiarów plus minus parę centymetrów też z powodzeniem wyjdzie, ew. wczoraj rozmawiając o tym przepisie z pewną miłą staruszką dowiedziałam się, że ona robi to ciasto w dwóch blaszkach tzw. 'keksówkach' :)

      Usuń
  3. Witam,
    Znowu zgłaszam sprzeciw: Słowo MUSI SIĘ UDAĆ sprawia, że czuję się pod presją. Stresujesz mnie, może Pomorze jeszcze tego nie zauważyło ale czasy zaborów już się skończyły.

    Pozdrawiam,
    wierna fanka z Wolnej Części Polski - Podkarpacia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. otóż to!! właśnie, że niepostrzeżenie próbuję przejąć kontrolę nad jedynie słuszną Polską -Podkarpaciem... :P dlatego też wczoraj robiłam mały zwiad w Przemyślu... ;)
      pozdrawiam! wierna idolka z Zaborczego Pomorza :D

      Usuń
  4. pozdrawiam, dziękuję z Ukraine! Super ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  5. a drożdze pokruszyć, czy w całości?

    OdpowiedzUsuń
  6. A można dodać mrożone wisnie? Mam aż 3opakowania, i zero pomysłow jak je wykorzystać, a jutro niedziela i ciasto byłoby jak znalazł, wygląda przepysznie;)
    pozdrowienia z gorących wysp brytyjskich;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, że możesz dodać mrożone wiśnie :)
      przepraszam, że dopiero dzisiaj odpisuję ale niestety wczoraj nie było mnie w "sieci" również serdecznie pozdrawiam! :)

      Usuń
  7. Ciasto drożdżowe najlepsze jakie robiłam i jadłam - rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakiej temperaturytemperatury mleko podgrzewać?

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy mleko ma być podgrzane ciepłe? jaka temperatura?

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly