sobota, 21 grudnia 2013

Makowiec warstwowy - wspaniała alternatywa dla rolady!

Makowiec w mojej rodziny to ciasto sztandarowe podczas świąt, ubóstwiany przez moich braci tak mocno, że może nie być sernika, piernika ale makowiec być musi! Niestety jak na początkująca kucharkę przystało rolada makowa to moja odwieczna zmora, bo albo pęknie albo nie pęknie ale w środku zrobi się pusty i tak co roku przy pieczeniu zawsze modliłam się, żebym tym razem się udał, bo przecież jak wkładałam go do pieca to taki piękny a później jak przychodzi do wyciągania to dramat koślawy jakich mało... Z odsieczą dla moich skołatanych nerwów w tamtym roku przyszła pani Irena, która podzieliła się ze mną przepisem, który to otrzymała bodajże od niejakiej pani Tereski, na wspaniały, pyszny makowiec warstwowy! Ciacho w smaku bardzo podobne do rolady, pyszne, a do tego nie trzeba się tak nagimnastykować aby je wyczarować :)
Szczerze polecam wszystkim niecierpliwym! :)

Składniki:

250g margaryny
500g mąki
5 jaj (3 całe, 2żółtka)
5dag drożdży
20dag cukru pudru
3 łyżki śmietany
szczypta soli

Drożdże wraz z cukrem rozrobić ze śmietaną.
Resztę składników posiekać, dodać rozrobione drożdże, zagnieść na gładkie ciasto.


Masa:

puszka gotowej masy makowej
garść rodzynek
garść posiekanych orzechów włoskich
garść pokrojonych moreli lub żurawiny

Masę makową wymieszać z bakaliami.

Ciasto podzielić na trzy równe części. Dużą blachę o standardowych wymiarach wyłożyć papierem.
Na blaszce ułożyć pierwszy rozwałkowany na cienko placek. Na ciasto wyłożyć 1/2 masy.
Na masę ułożyć drugi płat ciasta. Na ciasto pozostałą część masy.
Przykryć ostatnim płatem ciasta.
Blaszkę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce na noc do wyrośnięcia (ew. na ok.6 godzin w dzień)
Na drugi dzień upiec w temp. 180stopni przez ok. 1h
Jeszcze ciepłe ciasto polukrować.


   Wigilia 2013

3 komentarze:

  1. Pięknie Ci wyszedł, jak Ćwierczakiewiczowej!
    Wszystkiego, co najlepsze i pysznego jedzonka życzy świątecznie Marzynia!

    OdpowiedzUsuń
  2. super przepis ciasto pyszne!!! dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  3. jak się posmaruje ciasto białkiem a potem wyłoży się mak , to też nie ma dziur :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly