Podroby prócz tego, że są bardzo zdrowe to do tego jeszcze nie rujnują naszego portfela co nie oszukujmy się jest w dzisiejszych czasach nad wyraz istotne a i morale kucharki pichcącej z tak pospolitych i tanich produktów wzrastają, bo przecież wyczarować coś naprawdę WOW za małe pieniądze to jest dopiero sztuka!
Przepis na żołądki przygotowane w ten sposób 'wyhaczyłam' dla odmiany w TVP, Robert Sowa robił je w programie Przepis Dnia (który bardzo lubię)
Gwarantuję, że jeśli tylko ominiemy tłumaczenie naszym gościom co mają na talerzu nie zorientują się, że jedzą podroby. Sos jest wyśmienity i smakuje wspaniale. Pysznie, tanio i zaskakująco! Tyle ode mnie w tym temacie zapraszam poniżej do zapoznania się z przepisem :)
Składniki:
500g żołądków (w oryginale było gęsich ja dałam kurze i było równie pysznie!)
10 pokrojonych w plastry pieczarek
2 pokrojone w kostkę cebule
2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku
1,5l rosołu z kury
1 łyżka tartego chrzanu
1 łyżka musztardy kremskiej
1 pęczek natki pietruszki
500ml śmietany kremówki 30%
olej rzepakowy
do smaku: sól ziołowa, tymianek, biały pieprz
Żołądki oczyścić, umyć i zagotować w wodzie (ok.60minut)
Po tym czasie odcedzić, i zalać rosołem. Gotować do miękkości. Odcedzić (nie wylewać rosołu!)
Pieczarki, cebulę i czosnek podsmażyć na oleju, doprawić tymiankiem.
Ugotowane i lekko przestudzone żołądki pokroić w mniejsze kawałki, dodać do pieczarek, lekko przesmażyć.
Dodać chrzan i musztardę, podsmażyć. Podlać rosołem, dusić przez ok.10min.
Dodać śmietanę, wymieszać, zagotować i dusić przez 10min.
Doprawić do smaku.
Podawać z ziemniakami lub kaszą.
Całkowity koszt dania to ok.13,5zł

Córeńko, jestem z Ciebie tradycyjnie dumna! I chwała twojej Rodzicielce za nauczenie dzieci wszystkich smaków, bo wszak podroby to smaki polskie, które MUSOWO ZNAĆ! Żołądeczki u nas są tak popularne, że jeszcze nie uchwyciłam ich na foto, coby wrzucić na bloga, bo H&C pożera wszystko na pniu, a największy ból był, jak zeżarli pod moją (fotograficzną) nieobecność flaczki z żołądków ;-)
OdpowiedzUsuńA sos chrzanowy - co tu dużo gadać - to jest patriotyczny obowiązek!
Też mi żal, że podroby są tak mało popularne i tyle osób ich nie je. A żołądki są po prostu pyszne. Ja podaję z sosem koperkowym, ale to kwestia przyzwyczajenia, z chrzanowym też na pewno są pyszne.
OdpowiedzUsuńa mi nie jest żal że wiele osób tego nie je ... więcej dla mnie ! w sklepie nikt mi nie wybiera sprzed twarzy i mogę wybierać te najlepsze :D:D:D:D
OdpowiedzUsuńTo rzeczywiście jest niewątpliwie zaleta... :)
Usuńpowiedz tylko ile podlac tego rosolu ???
OdpowiedzUsuńRosołu tyle aby całość poddusic zobaczysz na oko tyle aby przez te 10minut zdążyła większość odparować :)
Usuń