środa, 28 maja 2014

Grysikowiec bez pieczenia od Asi z US :)

Na dzisiejszy wpis pewna osoba czekała niespełna rok, tak nie mylę się prawie rok będzie jak moja bratowa przyniosła mi ten przepis do wypróbowania. Przepis wypróbowałam, zachwyciłam się bardzo ale jakoś nie było okazji żeby go tutaj dodać ale jak to mawiają co się odwlecze do nie uciecze, tak też jest z przepisem na ten pyszny deser :) Co prawda w oryginalnym przepisie nie było warstwy truskawkowej aczkolwiek szczerze zachęcam do tej modyfikacji, bo ciasto nabiera bardziej uroczystego charakteru i takim oto wynikiem końcowym możemy śmiało pochwalić się przed gośćmi, którzy czasami do nas wpadają. Ciasto nieskomplikowane, wręcz banalnie proste toteż polecam ten przepis wszystkim tym, którzy twierdzą, że nie potrafią zrobić w kuchni nic poza herbatą i to jeszcze ekspresową :)

Składniki:
3/4szkl. cukru
1l mleka
0,5 kostki masła
2 łyżki margaryny
1 szklanka kaszy manny
1 łyżeczka olejku śmietankowego
Dodatkowo:
1 duże opakowanie herbatników
500g truskawek mrożonych lub świeżych
cukier
4 łyżeczki żelatyny

Wszystkie składniki zagotować. Wylać na ułożone na blaszce herbatniki. Gdy masa zastygnie, rozmrożone truskawki zmiksować z odrobiną cukru. W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę, wlać do masy truskawkowej energicznie mieszając, wylać na masę z kaszki.
Odczekać aż truskawki stężeją, kroić, podawać i smakować! :)
Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

1 komentarz:

  1. Świetny pomysł! http://kuchnia-lukasza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly