piątek, 22 sierpnia 2014

Pikantna marynata do karkówki z grilla

Sezon grillowy wychyla się na ostatnią prostą, osobiście należę do ludzi, którzy grillować lubią bardzo pod warunkiem, że grillowanie nie kończy się na upieczeniu kiełbasy śląskiej i zjedzeniu jej z ketchupem. Grill wg mnie to przede wszystkim mięso! Dlatego też dziele się z Wami przepisem na moja ulubioną marynatę do mięsiwa na grilla. Mięso przygotowane w ten sposób jest miękkie, soczyste i kruche. Po prostu idealne! Ten przepis obskoczył u mniej nie jednego grilla w tym roku, z wieczorem panieńskim i świętowaniem obrony pracy mgr na czele! ;)

Składniki:
1 łyżeczka soli
4 ząbki czosnku
3 łyżki sosu worcestershire
1 łyżka octu winnego
1 łyżka musztardy stołowej
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
4 łyżki oleju
3 łyżki wody
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki cukru

Posiekany czosnek rozetrzeć z solą, ziołami i pozostałymi przyprawami.  Dodać wodę, sos, musztardę, ocet. Dokładnie wymieszać, dodać olej, ponownie wymieszać. Pokrojone w cienkie kotlety, wcześniej rozbite tłuczkiem smarować marynatą, przełożyć do szczelnie zamykanego pudełka, Odstawić do lodówki na dwa dni.
Grillowanie 2014

8 komentarzy:

  1. Nie znam tej marynaty, ale jak to wstawia Mamarzyni córcia, to jestem pewna na 100 %, że jest bardzo dobra. Zapisuję i w najbliższym czasie pozwolę sobie skorzystać z przepisu. Dam znać jak smakowało.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danusiu, jak już Tyś Agunię pochwaliła, to jestem spokojna o jej kulinarną przyszłość!

      Usuń
    2. Z niecierpliwością czekam na raport w sprawie doznań smakowych po przyrządzeniu marynaty :)

      Usuń
  2. Osz kurde! SOS ŁURCZE... WORCZE... SZAJER! (nawet hobbity wymiękają!) Jestem przekonana, że pyszny! Dla mnie też grill to mięsiwo, bo kiełbasę to my se pieczemy co tydzień na ognisku w paryi!

    OdpowiedzUsuń
  3. Grill bez mięsa to nie grill :) My nawet na poczatku marca już grillujemy i za pierwszym razem goście byli w wielkim szoku, że i w marcu grillować idzie (czasem jeszcze śnieg leży). A przecież sezon na grilla jest zawsze dobry, nawet zimą :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wy to jesteście esktremalnymi grillowiczami :)) ale to dobrze, bo nigdzie tak dobrze się nie poje jak u Was na grillu :))

      Usuń
  4. Wszystkie składniki marynaty uwielbiam, a połączenie wydaje sie być genialne.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly