środa, 25 lutego 2015

Palmiery - najprostsze ciastka francuskie

Ciasto francuskie króluje na moim blogu w wersji wytrawnej czas więc na wersję słodką. Przepis na te ciasteczka zaczerpnęłam u Pauliny Stępień w jej książce Mała Wielka Uczta, której to jestem szczęśliwą posiadaczką. Przepisów godnych uwagi tam co nie miara więc z pewnością jeszcze nie raz uraczę Was czymś właśnie z tej książki. Ciastka te razem z pieczeniem robi się 15min. Dlatego założę się, że są to najszybsze ciastka na świecie (oczywiście pomijając sposób sklepowy czyli ubrać się wyjść i kupić kilo ciastek chociaż i ten sposób czasami może zabrać nam więcej czasu zwłaszcza gdy mieszkamy na wsi). Ciacha te to strzał w dziesiątkę dla wszystkich zabieganych i pragnących słodyczy własnej roboty przy minimalnym nakładzie pracy. Polecam po stokroć! Pyszne i aromatyczne ciastka skradną Wasze serca na długo!! :)

Składniki:
1opak. ciasta francuskiego
1 jajko
1 łyżka cukru kryształ
1 łyżeczka cynamonu

Ciasta rozwinąć i ponownie zwinąć tym razem jednak luźno i wzdłuż krótszego boku.
Kroić ok.1cm plastry, z jednej strony zanurzyć w jajku, obtoczyć w cukrze wymieszanym z cynamonem.
Układać (strona obtoczona w cukrze do góry) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 200stopniak ok.10min (na złoty kolor)

W pierwotnym przepisie posypywało się cały płat ciasta cukrem i wtedy zwijało, niestety taka opcja sprawia, że ciasto od spodu z powodu karmelizującego się cukru przywiera do papieru i się niestety szybko przypala....

2 komentarze:

Printfriendly