poniedziałek, 29 stycznia 2018

Trzyskładnikowe fit ciasteczka

Kolejny Fit Poniedziałek przed nami! Nic na to
nie poradzę, że znów w słodkich klimatach na razie innych przepisów w moim przepisowym magazynie brak :)

Te ciasteczko-placuszki to kolejny przepis od @kingaparuzel – jednej z moich ulubionych kreatorek fit przepisów  w zasadzie Kinga to No 1 w tej kategorii poza pysznymi fit przepisami dzięki niej moje przepisowe zbiory powiększyły się o kilka naprawdę przepysznych NORMALNYCH przepisów oraz tych, które niekoniecznie mają po drodze ze zdrowiem ale są po prostu pyszne jak Tort Brownie za który nieskormnie powiem sama dałabym się pociąć a szczytem moich marzeń jest to aby ktoś przygotował go dla mnie na jakieś moje święto – tak tak na swoje święta też sama zazwyczaj sobie piekę... :)
Jak zwykle odbiegłam od tematu – trzyskładniowe ciasteczko-placuszki są naprawdę bardzo dobre a przy tym dodatkowo bardzo sycące więc z powodzeniem mogą znaleźć się w naszym menu jako przekąska miedzy jednym a drugim posiłkiem oraz zasilić śniadniówki naszych dzieci, które wiadomo, że słodyczami nigdy nie pogardzą... ;)



Składniki:

1 banan

¾ szklanki wiórek kokosowych

2 łyżki nasion chia/siemienia lnianego lub ziaren konopii

szczypta cynamonu



Wszystkie składniki zmiksować blenderem. Formować dowolne kształty (niezbyt grube – u mnie ciasteczka przez to wyszły placuszkowo-ciasteczkowe), układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20-25 minut aż ciasteczka będą złociste.

Wyjąć, wystudzić na kratce, zajadać.



Rada:
1) u mnie ciasteczka najlepiej smakowały posmarowane cienką warstwą masła orzechowego – dla wszystkich fanów takich klimatów polecam wybróbować to połączenie.

2) ciasteczka można wzbogacić o przeróżne dodatki takie jak orzechy, rodzynki, żurawina czy też siekana drobno gorzka lub mleczka czekolada



1 komentarz:

Printfriendly