czwartek, 26 kwietnia 2012

Ciastka francuskie z prażonymi jabłkami.

Spóźnione, imieninowe ciastka francuskie z jabłkami.


Po powrocie do domu, moja rodzinka zaczęła upominać się o zaległe imieninowe smakołyki dlatego też dzisiaj bladym świtem upiekłam co nieco na popołudniowe spotkanie... :)









Francuskie z jabłkami

Składniki:

1/2 słoika jabłek prażonych wymieszanych z 2 łyżeczkami cynamonu i cukru waniliowego
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 rozmącone jajko
cukier i cukier waniliowy do posypania

Wykonanie:

Rozwałkowane ciasto pokroić w kwadraty ok.10x10cm, po obu stronach naciąć ciasto tak aby powstały 3 pary pasków, które potem będzie trzeba założyć jeden na drugi.
Wzdłuż po środku układamy porcję jabłek (1łyżeczka od herbaty), zakładamy rozcięte paski jeden na drugi, lekko zlepiamy.
Smarujemy jajkiem i posypujemy cukrami.
Pieczemy na papierze w piekarniku nagrzanym do 200stopni, około 15-20 min.

smacznego!


Ps. W zanadrzu mam też wafle cytrynowe, o których wspomnę przy najbliższej okazji ;)





1 komentarz:

  1. Eeee, Twoje takie fikuśnie przekładane, no proszę :-)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly