poniedziałek, 20 stycznia 2014

Amerykańskie żeberka (NAJLEPSZE!)

Zimy jak nie było tak nie ma niemniej jednak w kalendarzu jak byk stoi, że zima to i zimowe menu można bezkarnie wcinać, no bo przecież sałata o tej porze roku jest wysoce niewskazana ;) Idąc tą filozofią zdecydowałam się na zrobienie żeberek z przepisu, który chomikowałam na swoim profilu na Wielkim Żarciu w zakładce "ulubione" przez ładnych parę lat i szczerze nadziwić się nie mogę, że jak to możliwe, że taka pyszność nad pyszności mogła przeleżeć tam tak bezczynnie tyle czasu!!
Przepis jest genialny po prostu niebo w gębie! Pyszne, kruche, wyraziste w smaku żeberka to jest to czym uraczyć można niejednego smakosza mięsiwa w naszym kraju jak i poza jego granicami. Przepis szczerze polecam, bo jest nadzwyczajny, nieco zmodyfikowany pod moje osobiste upodobania kulinarne :)

Składniki (na porcję zadowalającą 4 głodne dorosłe osoby) :
1kg żeberek
1 cebula
sól, pieprz, słodka i ostra papryka, sól czosnkowa firmy PRYMAT (uwielbiam ją jest słona jak sól i czosnkowa tak jak powinna być czosnkowa sól! :D )

Sos:
1szkl. ketchupu
1szkl. wody
3 łyżki octu jabłkowego lub 2 zwykłego
2 ząbki czosnku
2 łyżki sos worcestershire
2 łyżki cukru
1 łyżeczka musztardy

Żeberka umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i papryką. Odstawić na godzinę do lodówki.
Mięso obsmażyć na złocisto, przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Na tłuszczu z żeberek podsmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Posypać nią mięso.
Składniki na sos zagotować w rondelku, zalać nim mięso.
Całość piec pod przykryciem w 180stopniach przez 1,5, zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze przez 30minut.
PYCHA! :)


3 komentarze:

  1. Przypuszczam, że ten skromny kilogramek żeberek nie zadowoliłby nawet połowy mojego Stada, tym bardziej, że wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamciu droga w takim razie kupuj 2kilo lub też 3 i narób żeberek a rodzinka pokocha Cie jeszcze bardziej :D

      Usuń
  2. czym można zastąpić sos worcestershire?

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly