sobota, 4 stycznia 2014

Frykadelki z niespodzianką

Witam serdecznie w Nowym Roku! Mimo permanentnego przejedzenia zachęcam do wypróbowania przepisu na pyszne mielone z pieczarką, który to odświeżyłam za sprawą sylwestrowej domówki :) Wszystkim przypadły do gustu stąd pomysł aby przepis umieścić również na blogu. Kotleciki są pyszne, wspaniale smakują solo jako zimna przystawka jak i danie główne z ziemniakami i surówką. Szczerze polecam i zachęcam do spróbowania! :)

Składniki:

1 opakowanie pieczarek (500g)
500g mielonego mięsa z łopatki  (tudzież innego mielonego byle było mielone)
1/2 pęczka pietruszki
1 ząbek czosnku
1 spora kromka chleba wymoczona w wodzie
1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego (ja jestem fanką tej z PRYMATU)
1 mała cebulka
1 jajko
1 jajko rozmącone z 5 łyżkami mleka
pieprz, sól, majeranek do smaku
olej do smażenia

Pieczarki umyć, obrać ze skórki i odciąć nóżki.
Cebulkę zeszklić na oleju.
Mięso, jajko, cebulkę, czosnek przeciśnięty przez praskę,odciśniętą z wody kromkę, posiekaną pietruszkę i przyprawy wyrobić na gładką jednolitą masę (jak na mielone).
Kapelusze z pieczarek lekko posolić i napełniać mięsną masą, część z pieczarką zanurzyć w jajku rozmąconym z mlekiem (dość dobrze posolone), obtoczyć całość w bułce tartej.
Smażyć na złoty kolor z obu stron.



3 komentarze:

  1. Robiłam to! To jest przepyszne, co ino nie mam dobrego aparatu (pożyczonego od zięcia nie umiem obsługiwać) i nie zrobiłam zdjęcia! Ale czas powtórzyć, bo to jest wypasik!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taaak pyszniutkie jest bez dwóch zdań a jakbyś robiła i nadal nie miała zdjęcia to z przyjemnością użyczę Ci swojego :))

      Usuń
  2. Dopiero od niedawna odkryłam Pani blok kulinarny :) przepisy bardzo dobre,co do tych frykadelków to mięsa powinno być o połowę mniej,chyba że tym mięsem obtoczyć całą pieczarkę?bo mi zostało prawie połowa. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly