środa, 19 lutego 2014

Milky Way

Zdradzę Wam pewną tajemnicę, Milky Way to mój szczęśliwy batonik, taka ludowa prawda zakiełkowała w mojej głowie gdy ładnych parę lat temu po zjedzeniu właśnie Milky Way'a zdałam egzamin na prawo jazdy! ;) Od tego momentu jest fanką zarówno ciasta jak i batonika. Przepis na ciacho mam również od czasów licealnych. Tydzień temu przeglądając zeszyt z przepisami trafiłam na przepis "Milky Way" szkopuł tkwił w tym, że przepis był na samą masę a że w planie miałam pieczenie innego czekoladowego ciasta postanowiłam zrobić mały misz masz i tak powstał zupełnie nowy Milky Way ultraczekoladowy! :)
Ciacho przypadnie do gustu nawet tym co przekładańców nie lubię (ja jestem tego żywym przykładem) pyszne wilgotne ciasto przełożone kremem mlecznym jest połączeniem idealnym, kto jeszcze nie wypróbował niech zrobi to najszybciej jak potrafi!


Składniki:
kostka margaryny
1szkl. cukru
4 jajka
2 tabliczki gorzkiej czekolady
2 i 1/2 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
1szkl. mleka

Masa:
1szkl. cukru
1 kostka margaryny
1/2 szkl. mleka
1 łyżeczka olejku śmietankowego
2szkl. mleka w proszku

Piekarnik nagrzać do 170stopni.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Masło utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę.
Stale miksując dodawać po jednym jajku.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Ubitą masę z masła i cukru delikatnie wymieszać z rozpuszczoną czekoladą, następnie dodać suche składniki dodając je na przemian z mlekiem, łyżka po łyżce miksując masę na najniższych obrotach miksera.
Formę wysmarować i wysypać kaszą manną lub mąką krupczatką.
Wylać ciasto na blaszkę (tradycyjnych rozmiarów)
Do masy powciskać lekko wiśnie.
Piec ok.40min. do tzw. "suchego patyczka".
Przestudzone ciasto przekroić wzdłuż.

W rondelku zagotować mleko z cukrem i olejkiem. Przestudzić.
Margarynę utrzeć na puch, powoli wlewać przestudzone mleko z cukrem, miksować aż do uzyskania gładkiej masy. Stale miksując stopniowo wsypywać mleko, utrzeć na puch.
Gotową masą posmarować ciasto, przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć.
W garnuszku rozpuścić tabliczkę czekolady z 3 łyżkami mleka. Podgrzewać na małym ogniu aż czekolada stanie się gładka.
Gotową polewą polać ciasto. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Ciasta przekładańce

6 komentarzy:

  1. Fajne ciacho :)) i masz racje, jest ultraczekoladowe :) więc musi być przepyszne :))) robiłam już różne kremy, ale takiego jak Twój do milky waya, to jeszcze nie, wiec czas najwyższy wypróbować :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. sąsiadka Klockowa17 października 2015 14:53

    Agnieszko a jakiś zamiennik olejku śmietanowego? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można pominąć lub zastąpić 1opak. cukru waniliowego :)
      Pozdrawiam Sąsiądkę! :)

      Usuń

Printfriendly