piątek, 11 lipca 2014

Ekspresowe ciasto jogurtowe bez miksera.

Na ten przepis natknęłam się u Ale Babka! i nie sądziłam, że pokocham go do tego stopnia, że w przeciągu dwóch tygodni będę korzystać z niego po raz 3?? 4?? Po przeczytaniu przepisu sceptycznie podeszłam do tematu, bo przecież bez miksera, składniki dodawane ot tak?! Przecież to na pierwszy rzut zakalec a jakie było moje zdziwienie jak ciacho wyrosło jak szalone a w środku zero zakalca!! Polecam po stokroć bo przecież bardziej banalnego ciasta pod owoce nie znam, robi się je ekspresowo a gdy ktoś jest w posiadaniu piekarnika gazowego to i braki prądu mu niestraszne żeby upieć tego placucha. Jest pyszny, wilgotny i pozostaje taki na długo więc nie pozostaje mi nic innego jak zachęcić Was do wypróbowania, bo naprawdę warto! Nie byłabym sobą gdybym czegoś nie dodała od siebie, tutaj też nie zrobiłam wyjątku i użyłam więcej jajek i dodałam sodę (bo proszek miałam nieco po terminie a moja wiedza kulinarna nie sięgała aż tak głęboko, żeby określić czy po terminie nie traci swoich właściwości spulchniających :D

Składniki:
1szkl. cukru
3szkl. mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
2 garście jagód lub inne dowolne owoce
1/2 szklanki oleju
1 duży jogurt naturalny
3 jajka
1łyżeczka aromatu cytrynowego

Mąkę przesiać z proszkiem i sodą. Delikatnie wymieszać z cukrem. Wbić 3 jajka, wlać olej, olejek i jogurt, wszystko wymieszać łyżką na gładką masę.
Tortownicę o śr.26 wyłożyć papierem, wylać ciasto posypać owocami. Wstawić na ok.60 min. do pieca rozgrzanego do 180stopni. Piec do tzw. "suchego patyczka".
Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.


Słodkie jagodowe lato

15 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie ciasto, mniam...
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsze co można zrobić, gdy ma się ochotę na jakieś ciasto, a nie ma się zbyt wiele czasu :)
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolejny pomysł jak moge zużyć nieskończoną ilość borówek ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. No, to żem miała maraton kulinarny z Agusią! (bo mnie długo nie było). Co do borówek - stoją w lodówce. Jeśli potwory pójdą po jogurt, to bedo miały pyszne ciasto wg tego przepisu (bo się mnie kce w taki upał miszać w gorach).
    A co do sernika - mnie też na początku wydawał się skomplikowany. Piekłam teraz na Wielkanoc - po prostu niebo w gębie (o ile ktoś nie preferuje ciężkich, treściwych, grudkowatych serników typu wiedeński). PO prostu mieszałam dużą łyżką, jego wcale nie trzeba napowietrzać. Odważ się i zrób np. z polewą borówkową na wierzchu :-D A najlepiej upiecz go jak będziesz u nas i zaproś nas :-D

    OdpowiedzUsuń
  5. Upiekłam! Jest pyszne :-) Wrzucę na bloga jak się ochłodzi :-D

    OdpowiedzUsuń
  6. Czyli ile mniej więcej piec? Nie mam patyczka....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok 30min w patyczek warto się zaopatrzyć wystarczy kupić patyki do szaszlykow ;)

      Usuń
    2. Ok 30min w patyczek warto się zaopatrzyć wystarczy kupić patyki do szaszlykow ;)

      Usuń
  7. własnie upiekłam to ciasto ,rewelacja na szybkie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się ciesze, że się udało :) to ciasto to jedno z moich ulubionych :)

      Usuń
    2. Bardzo się ciesze, że się udało :) to ciasto to jedno z moich ulubionych :)

      Usuń
  8. Witam.Ja.jeszcze dodałam płatki migdałów na wierzch. Piekę go już po raz kolejny.

    OdpowiedzUsuń
  9. Hej ,
    myślisz ,ze wyjdzie w prostokątnej blaszce do pieczenia :)? Tylko taka mam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogólnie wyjdzie jedynie wymiary blaszki sprawia że ciasto może być po prostu niższe :)

      Usuń

Printfriendly