piątek, 24 października 2014

Jabłkowa delicja - tegoroczny hit wśród ciast

Wiecie, że nie jestem fanką tzw. "masiarzy" czyli ciast z kremami, biszkoptami itd. niemniej jednak od czasu do czasu zdarza mi się takowe upiec przy bardziej donośnych okazjach. Ciasto, na które przepis poniżej zrodziło się dość niespotykanie, bo przypadkiem a smak tak przypadł nam do gustu, że dopiero przy trzecim podejściu udało mi się je uwiecznić do celów blogowych i jak wydać na fotografii obok to zadanie również i tym razem nie było łatwe, ponieważ kawałek po kawałku ciasto nikło w oczach co nie powiem, żeby nie było miłe :)) Ciasto orzeźwiające, miła alternatywa dla wszystkich "słoduchów", jest pyszne i wbrew pozorom robi się naprawdę ekspresem :) POLECAM!!!

Składniki:

Składniki:

3 jajka
1/2szkl mąki ziemniaczanej
1/4 szkl. mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do piecz.
3/4 szkl. cukru
1/2 łyżki octu

Ubić pianę z białek, dodać cukier i dobrze rozmiksować. Masa białkowo-cukrowa powinna być lśniąca i sztywna.
Żółtka, ocet i proszek do pieczenia wymieszać w innej miseczce (zamiast octu może być sok z 1/2 cytryny, ważny jest kwas, który zetnie białka) i dodać do ubitej piany.
Na koniec do masy wsypać przesianą mąkę i bardzo delikatnie wymieszać.
Piec w 180stopniach przez ok. 30min.

Masa jabłkowa:
1,5kg jabłek
2 galaretki cytrynowe

Jabłka zetrzeć na grubych oczkach, zagotować aby puściły sok. Do gorących jabłek dodać galaretki, wymieszać gorące jabłka wylać na biszkopt.

Masa budyniowa:
2szkl. mleka
1/2szkl. cukru
1 łyżeczka masła
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
2 opak. cukru wanil.
1 kostka margaryny

1szkl. mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym  oraz 1 łyżeczką masła.
Do szklanki zimnego mleka dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną, wymieszać. Wlać do gotującego się mleka. Zagotować, stale mieszając by budyń się nie przypalił. Przestudzić.
1 kostkę margaryny utrzeć na puch , stale ucierając stopniowo dodawać masę budyniową, utrzeć na gładką masę. 1/2 masy wyłożyć na  przestudzone jabłka.
Ułożyć delicje. Przykryć pozostałą masą.

Dodatkowo:
1 opakowanie delicji pomarańczowych
2 galaretki pomarańczowe rozpuszczone w 2szkl. wody

Na masie ułożyć dowolne owoce, zalać tężejącą galaretką. Schłodzić.

7 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie, te warstwy, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie znam tego hitu, ale wygląda obiecująco:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzicie! Łopot Twoich kulinarnych skrzydeł odbija się echem (jak widzę) nawet u takich blogerek jak Ula czy Danusia. Tak trzymać! Matka z Tobą!

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam
    mam pytanie jaka jest blacha lub tortownica na taką porcję ciasta (mam na myśli rozmiar :) )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Blaszka tradycyjna o wymiarach 39,5x23.5x6cm

      Usuń
    2. Blaszka tradycyjna o wymiarach 39,5x23.5x6cm

      Usuń

Printfriendly