wtorek, 25 listopada 2014

Surówka z sałatki obiadowej w słoiku

Surówka to element nieodłączny każdego mięsnego obiadu w moim domu, po prostu surówka musi być koniec, kropka! Przepis na tą pochodzi od mojej teściowej, która to w tamtym roku wpadła na genialny pomysł, żeby "podrasować" sałatkę ze słoika i odczarować jej nudne oblicze. Wyszło jej to genialnie i dlatego postanowiłam podzielić się tym pomysłem z tymi, którzy w sezonie jesienno-zimowym szukają inspiracji na dodatki do obiadu. Pyszka!

Składniki:
1 słoik (500ml) sałatki obiadowej (z kapustą)
1 duże jabłko
1 duża cebula
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka majonezu
1 łyżka kwaśnej śmietany
sól, pieprz, cukier do smaku

Sałatkę odcedzić, drobno pokroić. Cebulę posiekać, jabłko zetrzeć na drobnych oczkach, wszystkie składniki połączyć z majonezem i śmietaną. Doprawić do smaku. Zajadać! :)

1 komentarz:

  1. Córuś, w moim wieku to Ty już będziesz kulinarnym guru Podkarpacia! Bardzo mi sie podoba, jak czerpiesz z zasobów rodzinnych! szacunek dla Teściowej!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly