sobota, 27 grudnia 2014

Drawski Cezar

Drawski Cezar bierze nazwę od miejsca, w którym jest serwowany :) Przepis na tą sałatkę mam od Dagmary . Gdy goście prawie pukali do drzwi a ja tradycyjnie chciałam ugościć ich czymś nowym, przypomniało mi się jak Ela wspominała przepis na sałatkę Cezar, którą jadła u Dagmary. Wnet mnie olśniło, odpaliłam komputer i zanotowałam co trzeba. Efekt był piorunujący sałatka zniknęła w mgnieniu oka a wszyscy rozsmakowani prosili przy wyjściu o przepis stąd polecam ją po stokroć, bo na świątecznym stole z pewnością nie zabraknie do niej amatorów. A i na Sylwestrze gwarantuję, że obroni się sama! :))

Składniki:
1 główka sałaty lodowej
500g filetu z kurczaka
1 łyżka przyprawy do kurczaka po staropolsku kamis (to moja modyfikacja w pierwotnej wersji jest vegeta)
3 łyżki oleju
15dag żółtego sera
1 bagietka
czosnek granulowany

Sos:
1 szkl. majonezu
1 jogurt naturalny grecki
sól, pieprz
2 spore ząbki czosnku

Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić przyprawą do kurczaka i olejem. Odstawić do lodówki, najlepiej na noc. Podsmażyć na złoty kolor.
Przygotować sos:
Majonez, jogurt połączyć z roztartym czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Odstawić.
Bagietkę pokroić w drobną kostkę, wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać obficie czosnkiem, wstawić do rozgrzanego (180st.) piekarnika. Piec do momentu aż zrobią się pięknie rumiane.
Sałatę porwać w mniejsze kawałki, ułożyć na półmisku lub misce z płaskim dnem.
Na sałatkę ułożyć kurczaka.
Zetrzeć żółty ser.
Polać sosem.
Posypać grzankami.
Podawać od razu po przyrządzeniu lub z posypaniem grzankami poczekać do momentu aż sałatką będzie szła na stół (ja tak zrobiłam)

Mniam! :)

7 komentarzy:

  1. Zapraszamy do naszego agregatu BLOGÓW KULINARNYCH
    http://katalogsmakow.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Powiększyłam sobie zdjęcie i te grzaneczki są popisowe. Na pewno taka sałatka zadowoli gości, no i jest "sytno" (jak by powiedziała BB).

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobra i smaczna.polecam

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam tą sałatkę, ja jeszcze zwykle dodaję pomidorka :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pomidorem nie próbowałam musi być pyszna :)

      Usuń

Printfriendly