piątek, 19 grudnia 2014

Ryba po japońsku p. Krysi

Pani Krysia to mama mojego bardzo dobrego kolegi, z którym znam się już od ponad 10 lat?! Gdzieś coś tak w tych okolicach będzie. Od tego właśnie czasu czyli od jakiś 10 Bożych Narodzeń na moim Wigilijnym stole nie może zabraknąć pozycji zwanej Rybą po japońsku. Każdy w mojej rodzinie z niecierpliwością wypytuje co roku czy aby na pewno w tym roku będzie Ryba po japońsku a ja wraz z moją Elą ze stoickim spokojem odpowiadamy, że oczywiście :) W tym roku po raz pierwszy będę spędzać Święta Bożego Narodzenia poza domem co nie ukrywam jest dla mnie sporym wyzwaniem i pewnie bez łezki uronionej w ukryciu się nie obejdzie, bo jak mogło by być inaczej gdy w ten magiczny czas Twoi bliscy będą 700km dalej... Na szczęście mój M. będzie przy mnie no i ryba po japońsku również tak co by mi w te święta aż tak przykro nie było! ;) Rybę polecam każdemu bez wyjątku, jest przepyszna i gwarantuję, że jeśli ktoś zrobi ją raz już nigdy nie przestanie jej robić! Jest po prostu genialna!!




Składniki:
70dag filetów z morszczuka (lub innej dobrej ryby)
Gęste ciasto naleśnikowe z 1 łyżką vegety
Rybę rozmrozić, odsączyć i wytrzeć w ręcznik papierowy. Lekko posolić i popieprzyć. Maczać w cieśnie smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
3 średnie cebule pokrojone w piórka
1 słoik ogórków konserwowych (korniszonów) pokrojonych w plasterki
1 słoik papryki konserwowej pokrojonej w paseczki

Zalewa:
2szkl. wody
1/2szkl. oleju
2 łyżki koncentratu pomidorowego (ja używam Pudliszki lub Łowicz)
4 łyżki ketchupu
4 łyżki octu
2 łyżki cukru
Liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele ang.
Składniki zalewy zagotować.
Usmażoną rybę delikatnie wymieszać z ogórkami, cebulą i papryką (można też ułożyć warstwami). Zalać przestudzoną zalewą.
Odstawić najlepiej na noc do lodówki, by smaki się przegryzły.

Ps. Niestety zdjęcie jakie jest każdy widzi a to za sprawą tego, że po prostu nigdy nie zdążę zrobić jej zdjęcie w należytej scenerii, zbyt szybko znika z miski aby pozwolić sobie na ten luksu ;)

2 komentarze:

  1. Pyszna rybka :-) Zrobiłam:-) Dziękuję za przepis. Pozdrawiam. MK

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę mam nadzieję że w tym roku powtórka 😊

      Usuń

Printfriendly