Kocham gołąbki!! Przepis na te tradycyjne pyszności w moim wykonaniu znajdziecie tutaj a poniżej przepis znaleziony na blogu Danusi klik. U Danusi przepis jest na zupę u mnie ze względu na wprowadzone zmiany jest kociołek niemniej jednak inspirację czerpałam właśnie z jej bloga, który swoją drogą jest skarbnicą wspaniałych tradycyjnych przepisów :) Mój kociołek wyszedł pysznie do tego stopnia, że mój M. wracając ze mną z pracy do domu już od samego początku naszej wspólnej drogi przeżywał, że zaraz będzie mógł zaspokoić swój wilczy głód tym pysznym daniem. A to sami powiedzcie szczerze komplement jak się patrzy aż się człowiekowi chce stać przy garach... :D
Składniki:
500g mięsa mielonego
1/2 średniej główki białej kapusty
1 duża marchewka
1 duża pietruszka
1/2 dużego lub 1 mały seler
2l bulionu warzywnego
3 duże cebule
2 puszki pomidorów krojonych
1/2szkl. zielonej soczewicy
100g ryżu
2 ząbki czosnku
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarenka, pieprz mielony, sól, papryka czerwona słodka i ostra, pieprz chili cayenne
1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
Kapustę pokroić w kostkę, zalać wrzątek, odstawić.
Mięso mielone podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżeczkę przyprawy do mięsa mielonego.
Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę pokroić dość drobno. Podsmażyć w garnku z grubym dnem, dodać warzywa. Podsmażać ok. 5min.
Dodać mięso. Zalać bulionem. Dodać 3-4listki laurowe, 6 ziaren ziela ang. 6 ziaren pieprzu, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej, 1/3 łyżeczkę pieprzu cayenne. Dusić 5min.
Kapustę odcedzić i dodać do zupy. W tym samym czasie soczewicę i ryż przelać wodą, dodać do warzyw i mięsa. Dusić do momentu aż soczewica zmięknie a ryż się ugotuje.
Dodać pomidory w puszce, zagotować. Dusić na małym ogniu przez ok. 10min.
Doprawić do smaku, solą, cukrem i mielonym pieprzem.
Długo mnie nie było na blogu, a tu takie pyszności! Mam nadzieję, że małzonek po raz kolejny złożył swoje serce w Twoje spracowane, pachnące gołąbkami rączki :-D
OdpowiedzUsuń