poniedziałek, 9 marca 2015

Rolada waflowa z bakaliami.

Moje przygody z waflem nie należą do zbyt udanych, pomijając początki mojego kucharzenia kiedy wafel wg przepisu Eweliny D. wychodził mi po mistrzowsku potem w temacie wafli było już tylko gorzej... ;) a to masa za rzadka, a to wafel za cienki ogólnie jedna wielka katastrofa.
Gdy u Klementynki znalazłam przepis na roladę waflową postanowiłam spróbować ponownie, bo wyglądała obłędnie toteż postanowiłam podjąć kolejne waflowe wyzwanie, które raczej obroniło się połowicznie niemniej jednak pysznie do tego stopnia, że tato mojego M. okrzyknął ten wafel pysznym więc rozumiecie skąd decyzja o tym, żeby podzielić się z Wami tym przepisem :) Oczywiście w związku z nieplanowanymi perypetiami, które wydarzyły się po drodze przepis został zmodyfikowany :)

Składniki:
1 kostka margaryny
1 szkl. cukru (ja dałam 3/4)
1 galaretka pomarańczowa
100g skórki pomarańczowej
100g rodzynek
200g herbatników
100g orzechów włoskich
1 słoik dżemu truskawkowego (może być też inny - ja w tym momencie improwizowałam stąd pierwszy lepszy, który był pod ręką ;) )
2 łyżki wiórek kokosowych
3 łyżki kakao
4 tafle grubego wafla

Polewa:
1/2 kostki margaryny
1szkl. cukru pudru
3 łyżki kakao

Przygotowanie masy:
Kostkę margaryny, 3 łyżki kako i cukier zagotować. Odstawić do przestudzenia.
Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. wody. odstawić.
Do przestudzonej masy kakaowej dodać bakalie wymieszać. Wlać galaretkę. Odstawić do czasu aż zacznie tężeć. Dodać połamane na małe kawałki herbatniki.
1/2 tężejącej masy wyłożyć na 1 taflę wafla, przykryć drugim waflem, lekko docisnąć, posmarować 1/2 dżemu, posypać drobno posiekanymi orzechami (ja zmieliłam) i 2 łyżkami wiórek. Zwinąć delikatnie roladę, zawinąć ściśle folię aluminiową.
Z drugą częścią wafli i masy zrobić tak samo jak z poprzednią.
Po 2-3 godzinach w chłodzie rolady polać polewą przygotowaną wg przepisu:
Margarynę zagotować z cukrem i kakao. Polewę posypać wiórkami kokosowymi. Odstawić do przestygnięcia.
Rolada najlepiej smakuje (i się kroi) na drugi dzień.

Ps. Przepis dodany w tempie ekspresowym na życzenie Wandzi, którą serdecznie pozdrawiam :)



2 komentarze:

  1. Czekoladowe, więc musi być pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wandzia dziękuje, przepis drukuje i roladę w najbliższym czasie wykona. Pozdrowienia dla Agi

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly