poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Sałatka warstwowa z kuskusem i selerem naciowym.

Przepis na sałatkę powstał na potrzeby Wielkanocnej biesiady w moim rodzinnym domeczku na Pomorzu. Miało wpaść do nas parę osób więc wpadłyśmy z Elą w wir szykowania "co by na pewno starczyło jedzenia". Tym sposobem powstała bardzo ciekawa, lekka (nie biorąc pod uwagę majonezu) pyszna sałatka warstwowa, która nie dość, że cieszy oko to jeszcze smakuje pysznie! :)

Składniki:
1szkl. kaszy kuskus (zaparzonej 1,5szkl. wody z 1 łyżeczką vegety)
3 łodygi selera naciowego
1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
1 puszka kukurydzy
1 duża czerwona papryka
1 duży por (biała część)
4-5 ogórków konserwowych
1 słoik dobrego majonezu (Ja ostatnio odkryłam w Lidlu identyczny do Winiary a o połowę tańszy - nazywa się MIKADO :) )

Por pokroić w w cienkie plasterki, zalać wrzątkiem, odcedzić i wyłożyć na dno miski. Lekko posolić.
Na por wyłożyć wystudzoną kaszę kuskus.
Na kuskus dać tuńczyka z puszki (odcedzonego).
Lekko popieprzyć. Posmarować połową majonezu.
Wyłożyć pokrojone w kostkę i odciśnięte ogórki i kukurydzę.
Na kukurydzę wyłożyć pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę.
Pozostałą część majonezu.
Seler pokroić drobno i posypać majonez, tak aby zakrył całą majonezową warstwę.
Schłodzić i zajadać w doborowym towarzystwie - tak smakuje najlepiej!



1 komentarz:

  1. Wygląda niesłychanie apetycznie. Ale u mnie by nie zjedli z selerem naciowym, syfuty jedne na burokach chowane!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly