
Składniki:
1szkl. kaszy kuskus (zaparzonej 1,5szkl. wody z 1 łyżeczką vegety)
3 łodygi selera naciowego
1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
1 puszka kukurydzy
1 duża czerwona papryka
1 duży por (biała część)
4-5 ogórków konserwowych
1 słoik dobrego majonezu (Ja ostatnio odkryłam w Lidlu identyczny do Winiary a o połowę tańszy - nazywa się MIKADO :) )
Por pokroić w w cienkie plasterki, zalać wrzątkiem, odcedzić i wyłożyć na dno miski. Lekko posolić.
Na por wyłożyć wystudzoną kaszę kuskus.
Na kuskus dać tuńczyka z puszki (odcedzonego).
Lekko popieprzyć. Posmarować połową majonezu.
Wyłożyć pokrojone w kostkę i odciśnięte ogórki i kukurydzę.
Na kukurydzę wyłożyć pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę.
Pozostałą część majonezu.
Seler pokroić drobno i posypać majonez, tak aby zakrył całą majonezową warstwę.
Schłodzić i zajadać w doborowym towarzystwie - tak smakuje najlepiej!
Wygląda niesłychanie apetycznie. Ale u mnie by nie zjedli z selerem naciowym, syfuty jedne na burokach chowane!
OdpowiedzUsuńJest pyszna! Pierwszy raz jadłam u sąsiadki i zaraz na drugi dzień robiłam u siebie :)
OdpowiedzUsuń