
Składniki:
1 opak. makaronu farfale
1 opak. mrożonego szpinaku
4 ząbki czosnku
30dag mielonego mięsa
1 słoik (400ml) sosu do spaghetti (Tutaj Mój Faworyt )
1 duża cebula
10 dag żółtego sera
Sos Beszamelowy:
3 łyżki masła
1 czubata łyżka masła
zimne mleko (tyle aby sos miał gęstość śmietany)
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 ząbek czonsku
sól, pieprz do smaku
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Szpinak podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, gdy woda odparuje dodać 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, sól i pieprz.
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na odrobinie oleju, dodać mięso. Podsmażyć, przyprawić solą, pieprzem oraz 2 ząbkami czosnku. Dodać sos. Dusić 5min.
Sos beszamelowy:
Masło rozpuścić w garnku, dodać mąkę, chwilę smażyć (aż mąka zacznie sie błyszczeć - uważać żeby jej nie spalić). Dodać mleko (najpierw 1szkl.) potem stopniowo stale mieszając dodawać tyle mleka aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Doprawić solą, gałką oraz 1 ząbkiem czosnku.
Blaszkę nasmarować tłuszczem. Wyłożyć 1/2 makaronu. Na makaron wyłożyć sos pomidorowy.
Na sos położyć pozostały makaron. Na makaron wyłożyć szpinak. Całość zalać sosem beszamelowym, posypać startym żółtym serem. Zapiekać 40min. w piekarniku nagrzanym do 180stopni.
Tip: Doskonale nada się również makaron typu łazanki.
Pożywnie :)
OdpowiedzUsuń