wtorek, 8 października 2013

Sos do spaghetti na zimę - alternatywa dla wszystkich gotowców!

Dzisiaj rzutem na taśmę ląduje sos! Sos, który może uratować nas z niejednej podbramkowej sytuacji gdy w brzuchu burczy a na stanie przy garach nikt nie ma ochoty. Jest pyszny i z pewnością zadowoli niejednego amatora obiadów typu ze słoika na patelnię i gotowe! :)

Składniki:

1/5kg cukinii
1/2kg cebuli
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
4łodygi selera (nać)
1/2 średniego korzenia selera
35dag cukru
3 słoiczki koncentratu pomidorowego
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka chili
sól, pieprz, zioła włoskie
2/3szkl. octu


Cukinię, cebulę i korzeń selera zetrzeć na tarce. Posolić garścią soli, odstawić na 4-5h.
Po tym czasie odcedzić wodę i gotować starte warzywa przez ok. 30min. aż do miękkości.
Gorące warzywa zmiksować na gładką masę.
Paprykę pokroić w paseczki, nać selera posiekać niezbyt drobno, na łyżce oleju podsmażyć, podlać wodą udusić do miękkości, zmiksować na gładką masę.
Zmiksowaną cukinię połączyć z musem warzywnym,  przecierami, cukrem, octem i resztą przypraw, zagotować.
Przełożyć do słoików, pasteryzować 10-12min.

3 komentarze:

Printfriendly