wtorek, 1 października 2013

Czosnkowe udka z patelni.

Kurczaka w tej postaci pamiętam odkąd moja pamięć zaczęła cokolwiek kodować. Jest pyszny, mięciutki i jak najbardziej przypadający do gustu zarówno młodemu pokoleniu, którego kubki smakowe są przyzwyczajone do nuggetsów  jak i tych starszych wiekiem, którym bliżej do schabowego z kapustą. Jednym słowem przepis idealny na obiad wielopokoleniowy! Polecam każdemu, bo kurczak przygotowany w ten sposób to najlepszy kurczak na świecie! :)
Bardzo lubię go w tym wydaniu, bo co jak co ale obok żeberek w sosie, mielonych i ozorków również w sosie to jest to kolejny sztandarowy smak przypominający obiady mojej kochanej mamy.



Składniki:

2 udka z kurczaka
4-5ząbków czosnku
przyprawa do kurczaka (w której składzie jest curry, cząber, papryka słodka, kolendra itd. czyli taka standardowa "złocista" :) )
olej

Kurczaka umyć, osuszyć i podzielić tzn. udka są duuuuże w celu zrobienia z nich przystępniejszej porcji można je podzielić na pół (osobno podudzie - tzw. 'pałka' <- przynajmniej na Pomorzu, w tym miejscu liczę znów na dialog polsko-polski jak tam u Was z nazewnictwem ;) ).
Kurczaka obficie posypać przyprawą.
Ząbki czosnku rozkroić na pół, obłożyć nim udka, odstawić na noc do lodówki.
Na patelni rozgrzać 2-3łyżki oleju, położyć kurczaka, smażyć na złocisto z jeden i z drugiej strony. Kiedy kurczak jest już złocisty, zmniejszyć gaz, dodać czosnek, którym kurczak był obłożony przez całą noc, przykryć patelnię pokrywką i dusić przez ok.30min. do miękkości.
Podawać z ziemniaczkami i ulubioną surówką.

Moim ulubionym zestawem obiadowym z tym kurczakiem w roli głównej to ziemniaki (tłuczone) i surówka z kapusty pekińskiej, na którą przepis już niebawem! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly