środa, 22 kwietnia 2015

Farfale a'la lasagne

To, że mój M. jest fanem makaronu wie chyba każdy, kto zagląda na mojego bloga regularnie. Makaronowe wariacje ze względu na to, że lubię robić je od razu do zjedzenia odkładam zazwyczaj na weekendowe soboty, kiedy jestem w domu i do końca oddaję się kulinarnemu szaleństwu! Farfale a'la lasagne smakują prawie tak jak lasagne :) no, może makaron jest ciut bardziej wyczuwalny, niż delikatne makaronowe płatki niemniej jednak jeśli mamy ochotę na obiad prosto z Italii a nie chce nam się iść do sklepu po właściwy makaron spokojnie możemy wyczarować pyszną zapiekankę z przepisu poniżej ;)

Składniki:
1 opak. makaronu farfale
1 opak. mrożonego szpinaku
4 ząbki czosnku
30dag mielonego mięsa
1 słoik (400ml) sosu do spaghetti (Tutaj Mój Faworyt )
1 duża cebula
10 dag żółtego sera

Sos Beszamelowy:
3 łyżki masła
1 czubata łyżka masła
zimne mleko (tyle aby sos miał gęstość śmietany)
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 
1 ząbek czonsku
sól, pieprz do smaku

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Szpinak podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, gdy woda odparuje dodać 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, sól i pieprz.
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na odrobinie oleju, dodać mięso. Podsmażyć, przyprawić solą, pieprzem oraz 2 ząbkami czosnku. Dodać sos. Dusić 5min.

Sos beszamelowy:

Masło rozpuścić w garnku, dodać mąkę, chwilę smażyć (aż mąka zacznie sie błyszczeć - uważać żeby jej nie spalić). Dodać mleko (najpierw 1szkl.) potem stopniowo stale mieszając dodawać tyle mleka aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Doprawić solą, gałką oraz 1 ząbkiem czosnku.
Blaszkę nasmarować tłuszczem. Wyłożyć 1/2 makaronu. Na makaron wyłożyć sos pomidorowy.
Na sos położyć pozostały makaron. Na makaron wyłożyć szpinak. Całość zalać sosem beszamelowym, posypać startym żółtym serem. Zapiekać 40min. w piekarniku nagrzanym do 180stopni.

Tip: Doskonale nada się również makaron typu łazanki.


1 komentarz:

Printfriendly