poniedziałek, 21 marca 2016

Wielkanocna surówka z białej rzodkwi

Dzisiaj kolejna surówka dla odmiany z białej rzepy -takiej na blogu jeszcze nią ma :) O surówkach rozpisuję się tutaj dość często o tej napiszę tylko, że znalazłam ją na stronie Ewy Wachowicz i od razu przykuła moją uwagę. Co prawda moja biała rzepa zakupiona w Lidlu nie paliła po języku jednak wystarczyło podrasować ją chrzanem i nabrała odpowiedniego charakteru :) 
Prostota tej sałatki to chyba główny argument do jej przygotowania w domu.
Powiem szczerze, że za sprawą solidnej łyżki tartego chrzanu nabiera nieco Wielkanocnego charakteru i jak nadal utrzymuję, że nie należę do osób, które gotują świątecznie na bloga z miesięcznym wyprzedzeniem tak przypadkiem ta sałatka w Wielkanocne menu wpisuje się idealnie i dlatego otrzymuje nazwę 'Wielkanocnej' :)

Składniki:
1 duża biała rzodkiew
4 łyżki kukurydzy
1 łyżka tartego chrzanu
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu
sól, pieprz, cukier do smaku.

Rzepę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Zostawić na pół godziny aby puściła sok po czym dobrze ją odcisnąć z nadmiaru wody.
Dodać kukurydzę, majonez, jogurt, chrzan i przyprawy do smaku.
Wszystko razem wymieszać. Podawać tuż po przygotowaniu - później rzodkiew puszcza sporo wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly