czwartek, 28 kwietnia 2016

Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy w tej wersji odkryłam sama, Ameryki pewnie przez to nie odkryłam jednak uważam, że to najlepszy sos jaki można wyczarować w domowym zaciszu!! Ten sos sprawi, że każdy nawet najbardziej banalny kawał mięsiwa stanie się daniem wykwintnym i przepysznym! W swoim życiu miałam do czynienia z sosem pieczarkowym babci Stasi, który jest zgoła inny niż ten, który prezentuję dzisiaj ale na sos babci Stasi przyjdzie jeszcze kolej i gwarantuję Wam, że doczeka się osobnego wpisu. Dzisiaj natomiast zapraszam i zachęcam do wypróbowania najprostszego na świecie sosu pieczarkowego, który wyjdzie każdemu nawet największemu laikowi!! Na samą myśl o tym sosie mam ślinotok! Po prostu nie umiem opanować moich ślinianek jak tylko pomyślę o smaku i aromacie jaki ten sos niesie za sobą. Dłużej już nie wytrzymam, podaję przepis! :)


Składniki:
500g pieczarek
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
1 łyżka masła
300ml śmietanki kremówki 30%
sól, pieprz odrobina soku z cytryny do smaku

Pieczarki oczyścić i pokroić niezbyt drobno. Jeśli pieczarki są średniej wielkości wystarczy przekroić je na 4 części.
Masło rozpuścić na patelni dodać pieczarki, smażyć do momentu aż woda z nich odparuje wtedy dodać czosnek i tymianek, lekko podsmażyć. Wlać śmietankę, przyprawić solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Gotować do momentu aż sos zgęstnieje od czasu do czasu mieszając by się nie przypalił.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly