piątek, 24 listopada 2017

Dyniowe muffinki z nutą pomarańczy i cynamonu

Dynia w tym sezonie skradła moje serce! Nareszcie odważyłam się na upieczenie kilku porcji 
i przygotowanie pysznego musu, który teraz bez wahania używam kiedy tylko przyjdzie mi
Komplet 6 foremek SWEET do muffinek AMBITION 
na niego ochota! Cudownie było w sobotnie popołudnie upiec porcję muffinek, które swoim kolorem oraz aromatem cudnie wpisują się w akcję #myAmbition Jesień na Talerzu. Wspaniale wilgotne muffiny z dodatkiem musu z dyni, skórką z pomarańczy oraz cynamonem w towarzystwie kubka ulubionej herbaty lub kawy sprawią, że nawet listopadowa depresja nie będzie nam straszna... W poniedziałek obiecałam Wam przedstawić mój nowy nabytek ze sklepu Dajar.pl - silikonowe papilotki na muffinki marki Ambition. Powiem tak, jak

dla mnie bomba! Nie dość, że mają cudne kolory, można je myć w zmywarce to co najważniejsze są wielokrotnego użytku co w efekcie dłuższego użytkowania czyni je niezłą inwestycją... ;) Jeśli szukacie fajnego drobiazgu dla bliskich na Mikołajki a Wasi bliscy lubią piec i pitrasić w kuchni polecam odwiedzić stronę Dajar.pl gdzie na hasło ZDROWA-JESIEŃ dostaniecie 10% rabatu na produkty marki Ambition naprawdę warto! :)

Składniki:
250g musu z dyni
1 kostka masła 
200g cukru trzcinowego lub cukru kokosowego
220g mąki orkiszowej
1 cukier wanilinowy z prawdziwą wanilią 
skórka otarta z 1 wyszorowanej i sparzonej wcześniej pomarańczy
3 jajka
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka olejku pomarańczowego
100g gorzkiej czekolady (posiekanej w średniej wielkości kostkę)
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło rozpuścić z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy lekko przestygnie zmiksować z musem dyniowym. Do masy dodawać po 1 żółtku i olejek pomarańczowy (stale miksując). Gdy masa dobrze połączy się z żółtkami dodawać łyżka po łyżce mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cynamonem (1 łyżka na około 1 minutę miksowania). Dodać połowę posiekanej czekolady, wymieszać łyżką.
Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do dyniowej masy. 
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami,  Nakładać porcję ciasta na wierzch wetknąć kilka drobinek posiekanej czekolady.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160stopni i piec przez około 30-35 minut do tzw. suchego patyczka.



Zdrowa jesień na talerzu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly