piątek, 1 grudnia 2017

Bananowy placek toffie

To, że jestem z Pomorza Zachodniego nie jest żadną tajemnicą i dla wszystkich, którzy regularnie czytają mojego bloga nazwa ciasta nie będzie żadnym zaskoczeniem :) W związku z wizytą mojej kochanej rodzinki z Pomorza postanowiłam mimo napiętego grafiku spowodowanego wymagającym prezesikiem... jak to się mówi 'machnąć' jakiś placek zwłaszcza, że brat, który mnie odwiedzał to największy łasuch w naszej rodzinie, nie miałam więc wyjścia jak zakasać rękawy i wziąć się za pieczenie! Moje Pomorskie ciasto to wariacja na temat banoffee nieco zmodyfikowana co czyni ją zupełnie nowym plackiem jak dla mnie pyszka! Mimo obecności warstwy karmelowej ciasto nie jest za słodkie co sprawia, że naprawdę po jednym kawałku człowiek chce sięgnąć zaraz po drugi i następny, i następny... Tak więc osoby na diecie ostrzegam, że smak tego ciacha est silnie uzależniający... ;)

Składniki (na blachę o wymiarach: 24cm x 28cm )

Biszkopt:
3 jajka
1/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu 
3/4 szklanki cukru 
1 opakowanie cukru wanilinowego

Masa karmelowa:
400g masy krówkowej (Helio ma dobry skład)
2 gorzkie czekolady
2 łyżki gorzkiego kakao

Masa śmietanowa:
330ml śmietanki kremówki
1 galaretka bananowa 
1 szklanka gorącej wody

Dodatkowo:
3 banany
podprażone płatki migdałowe, migdały lub inne dowolne orzechy
sok cytrynowy

Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier i cukier wanilinowy.
W miseczce wymieszać żółtka z proszkiem do pieczenia oraz łyżką octu. Dodać do białek i wymieszać do momentu aż ładnie połączą się z ubitą pianą z białek.
Do masy jajecznej dodać przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką.
Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15-20 minut (kontrolując kolor biszkoptu - gdy będzie złotobrązowy wyjąć).
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Przestudzić.
Masę krówkową wymieszać z rozpuszczonymi czekoladami oraz kakao.
Wyłożyć na biszkopt.
Ułożyć banany pokrojone w 0,5cm plasterki. Posmarować sokiem z cytryny.
Kremówkę ubić na sztywno. Dodać ostudzoną galaretkę i wymieszać.
Wyłożyć na banany. Posypać podprażonymi płatkami. Schłodzić kilka godzin a najlepiej całą noc w lodówce.

2 komentarze:

  1. Witam , nie trzeba nasączać biszkoptu,nie będzie suchy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można ale nie jest to konieczne- biszkopt z tego przepisu nie jest dławiąco suchy ;)

      Usuń

Printfriendly