piątek, 8 grudnia 2017

Sernik makowy

6. grudnia już za nami dla mnie to umowna data, od której zaczynam niecierpliwe odliczanie do Świąt Bożego Narodzenia. Zupełnie nie trafia do mnie oczekiwanie na święta już od listopada jak również to, że niektórzy pieką i gotują świąteczne potrawy na grubo przed zabłyśnięciem pierwszej gwiazdki z tego też powodu przepisy, które tutaj publikuję w grudniu musiały cierpliwie poczekać na swoją kolej cały okrągły rok! :) Sernik makowy to przepis z książki Pauliny Stępień, której książkę Mała Wielka Uczta czytam namiętnie i chętnie do niej wracam, bo przepisy tam zawarte są naprawdę wspaniałe! Sernik makowy to świetne połączenie dwóch ciast bez których większość z nas prawdopodobnie nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia. Sernik należy do tych ciężkich, mięsistych, treściwych dlatego wszystkich, którzy w przepisie poszukują lekkości i zwiewności odsyłam do innych przepisów... Natomiast wszystkich amatorów ciężkich solidnych ciast serowych zapraszam do dalszej lektury! :)

Składniki:
1000g twarogu (zmielonego)
700g masy makowej
6 jajek
200g cukru
1,5 łyżki ziemniaczanej
2 łyżki skórki otartej z pomarańczy
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
150g biszkoptów

Cukier puder do posypania

Twaróg włożyć do miski i ucierając dodawać po jednym jajku - 1 jajko na ok. 2-3 minuty.
Gdy jajka będą dobrze utarte z serem stopniowo stale miksując dodawać cukier i cukier waniliowy oraz skórkę z pomarańczy i mąkę ziemniaczaną, wszystko zmiksować na gładką masę. Na koniec stopniowo dodawać masę makową, ucierać do całkowitego połączenia składników.
Formę o średnicy 24cm wyłożyć biszkoptami następnie stopniowo łyżka po łyżce wykładać masę serowo-makową (gdy zbyt szybko wlejemy masę na biszkopty mogą podnieść się do góry i popłynąć w siną dal ;)
Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 160stopni i piec około 90-100minut do momenty gdy widać będzie, że po potrząśnięciu sernik nie ma już galaretkowatego środka.
Po całkowitym wystudzeniu, posypac cukrem puderm, udekorować wg własnego uznania.

3 komentarze:

  1. Ciekawy przepis, nie jadłam jeszcze takiego! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie pomyślałam, żeby połączyć sernik z masą makową - ale to super pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dwa kultowe placki w jednym. Gdyby tak jeszcze dodać piernikowy spód, to już nic więcej nie musiałoby się piec! I całuski serdeczne dla całej Rodzinki :-)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly