 Grillowanie to nieodłączny element wakacji Polaków, nie jest też żadną tajemnicą, że najczęściej przyrządzanym smakołykiem jest poczciwa kiełbasa. Ja ten stereotyp próbuję nieco zmienić gdy tzw. "dopadnę się do grilla" :) Wtedy też próbuję przemycić różne nowości zasłyszane i zasmakowane u innych. Grillowaną fetę po raz pierwszy jadłam u mojej Sis po zachodniej stronie Odry a nawet raczej Renu. Było to smaczne więc postanowiłam przenieść te smaki na grunt swojsko-polski. Z tą różnicą, że do fety dodałam nieco inne składniki bardziej "światowe" w końcu suszone pomidory i czarne oliwki brzmią dumnie prawda? ;) No ale bez przesady po prostu nieco zalegały mi w lodówce i do końca nie miałam pomysłu jak je wykorzystać stąd wylądowały z fetą. Serek jest pyszny, mile zaskoczy gości, którzy akurat na grillu się zjawią, więc z przygotowania tego przepisu płyną same korzyści stąd polecam!
Grillowanie to nieodłączny element wakacji Polaków, nie jest też żadną tajemnicą, że najczęściej przyrządzanym smakołykiem jest poczciwa kiełbasa. Ja ten stereotyp próbuję nieco zmienić gdy tzw. "dopadnę się do grilla" :) Wtedy też próbuję przemycić różne nowości zasłyszane i zasmakowane u innych. Grillowaną fetę po raz pierwszy jadłam u mojej Sis po zachodniej stronie Odry a nawet raczej Renu. Było to smaczne więc postanowiłam przenieść te smaki na grunt swojsko-polski. Z tą różnicą, że do fety dodałam nieco inne składniki bardziej "światowe" w końcu suszone pomidory i czarne oliwki brzmią dumnie prawda? ;) No ale bez przesady po prostu nieco zalegały mi w lodówce i do końca nie miałam pomysłu jak je wykorzystać stąd wylądowały z fetą. Serek jest pyszny, mile zaskoczy gości, którzy akurat na grillu się zjawią, więc z przygotowania tego przepisu płyną same korzyści stąd polecam!Składniki:
1 kostka sera typu feta lub bałkańskiego z Lidla
6 suszonych pomidory pokrojone w cienkie paski
10-12 oliwek pokrojonych w plasterki
1 mała czerwona cebula
kilka łyżeczek oleju (tyle ile plastrów sera) może być smakowy, np. czosnkowy
pieprz grubo mielony
Ser pokroić w grubsze plastry 1cm.
Na kawałku folii aluminiowej ułożyć trochę cebuli pokrojonej w cienkie piórka. Na cebule ułożyć ser.
Posypać pomidorami, oliwkami, skropić 1 łyżeczką oleju, posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Zawinąć w folię (zrobić takie sakiewki).
Grillować ok.20-30min. tak aby ser zrobił się mięciutki a cebulką szklista.
 
 
 
U la la, ale styling!
OdpowiedzUsuń