piątek, 14 listopada 2014

Domowy sos salsa

Sosy do przekąsek to moje "must have" na imprezach wszelkiej maści! Mimo, że sos czosnkowy święci triumfy na moim imprezowym stole od niepamiętnych czasów depcze mu po piętach sos nazwany przeze mnie na potrzeby bloga domowym sosem salsa. Przepis na niego zrodził się dawno temu a to za sprawą tortilli, która swego czasu była w moim domu baaaaardzo popularna (dla zainteresowanych link do tej smacznej przekąski). Niedawno przy okazji ugoszczenia naszych znajomych i mocnej chęci przygotowania jakiejś nowości niekoniecznie opartej na majonezie w mojej głowie zrodził się pomysł "podkręcenia" starego przepisu i przygotowania zupełnie nowego sosu :) Wyszło przepysznie!! A efekt końcowy przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Taki sos to miła odmiana dla wszystkich majonezowo-śmietanowych lub też jogurtowych dipów. Mniam!

Składniki:
1 szkl. ketchupu pikantnego
1 mała czerwona cebulka
1/2 strąka czerwonej papryki
sok z 1/2 pomarańczy
cukier, pieprz, sól, chili cayenne do smaku

Cebulę i paprykę posiekać bardzo drobno, wymieszać z ketchupem, dodać sok. Doprawić do smaku przyprawami. Odstawić na 1h do lodówki by smaki się "przegryzły" :)

2 komentarze:

  1. Smak tego sosu (choć wstyd się przyznać) znam tylko z restauracji sama go nigdy nie robiłam... Zaskoczyłaś mnie tym sokiem z pomarańczy :D

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda tak, że chce się wyjadać wprost z miseczki. Nigdy nie dodawałam soku z pomarańczy do pikantnych pomidorowych na zimno, ale teraz spróbuję!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly