czwartek, 6 listopada 2014

Surówka ze świeżego kalafiora

Kalafior warzywo wdzięczne aczkolwiek w moim domu zazwyczaj jedzone w jeden niezmienny i ten sam sposób przez lata. Surówka z kalafiora zaintrygowała mnie jeszcze w czasach mojego studenckiego życia w Grodzie Gryfa gdzie jedna z moim współlokatorek robiła takową często. Oczywiście gdy nasze drogi się rozeszły chęć na surówkę z kalafiora odeszła na ładnych parę lat w niepamięć i została odkopana wraz z tegoroczną jesienią kiedy to w domu pojawiła się znaczna ilość tej smakowitej jarzyny! :) Przyszła niedziela i nie mogłam się oprzeć aby moich zakusów na kalafiora w surówce nie przekuć w czyn! Tak oto powstała surówka, która po dodaniu kukurydzy i szynki śmiało może robić za pyszną i treściwą sałatkę! :)

Składniki:
1/2 małego kalafiora
1/2 strąka czerwonej papryki
1 małe jabłko
1 mała cebulka
3-4 gałązki naci selera (można dać w to miejsce koperek lub pietruszkę)
1 czubata łyżka majonezu
1 czubata łyżka jogurtu greckiego
1 łyżeczka chrzanu
cukier, pieprz, sól do smaku

Kalafiora i jabłko zetrzeć na grubych oczkach. Paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Nać selera posiekać dodać do pokrojonych i startych warzyw. Dodać majonez i jogurt, przyprawić do smaku. Odstawić na pół godziny, by smaki się przegryzły.
Zajadać! :)

Ps. Zdjęcie "pstryknięte" na szybko, bo głodomory chciały już zajadać... ;)

2 komentarze:

  1. Kurcze, tyle razy miałam kalafiora i tarkę w łapach, żeby zrobić surówkę, ale zawsze Wataha żądała z bułeczką (albo na sposób włoski, z masełkiem czosnkowym i pietruszką, że niby z gremolatą czy cóś). Ale teraz już nie odpuszczę, bo kalafiorów ci w sklepach dostatek, pewnie pryskanych, ale bez chemii już nie smakuje :-D

    OdpowiedzUsuń
  2. Tylko że na zrazy musisz kupić lepszą wołowinę :-( Czasem można u nas dostać ładną ligawę w okolicach 30 zł., bo za polędwice to zabulisz jak za zboże...

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly