środa, 19 października 2016

Bigos

Historia bigosu w moim życiu sięga zamierzchłych czasów, które pamiętam jedynie z opowieści moich bliskich jak w wieku 3 lat byłam karmiona przez ciocię Krystynę bigosem! :) Więc jak widzicie tuż po mleku matki przyszedł czas na bigos! Bigos lubiłam zawsze przez każdy etap mojego życia jadłam go ze smakiem więc aż dziw bierze, że jeszcze nie dodałam przepisu na moim zdaniem najsmaczniejszy bigos wg Eli :)
Niestety byłam zbyt mała aby zapamiętać jaki patent na bigos miała moja babcia albo mama pamiętam, że spod ich ręki bigos był pyszny, niemniej pyszny bigos jadałam spod ręki mojej kochanej Eli, która to dała mi kilka cennych wskazówek jak ugotować naprawdę pyszny kociołek bigosu! Wiadomo, że ile gospodyń tyle przepisów na bigos. U mnie muszą być spełnione dwa podstawowe warunki: kwaśny, kiełbasowy (nie znoszę bigosu z czym popadnie - tak jestem dziwna). Nie znoszę kiedy w bigosie jest wszystko co zbywa w lodówce takiemu bigosowi mówię stanowcze nie! Dlatego Ci, którzy są zwolennikami gotowania bigosu wg metody co w lodówce to w garze mogą poprzestać czytanie na tym etapie ;)
Do ugotowania bigosu zmotywowała mnie pozostała po sałatkowym szaleństwie kapusta biała, która krzyczała zrób ze mnie bigos! Tak i tutaj kolejny szok. Tak, robię bigos z dodatkiem białej kapusty to u mnie norma :) To by było na tyle z szokujących bigosowych informacji. Zabieramy się za przepis.

Składniki: (na solidny gar bigosu)
75 dag kapusty kiszonej
1-1,5kg białej kapusty
75 dag dobrej gatunkowo kiełbasy wiejskiej lub innej mocno wędzonej - swojska najlepsza
200g przecieru pomidorowego
2 łyżki smalczyku z cebulką
10-12 suszonych śliwek
4-5 suszonych namoczonych wcześniej w wodzie grzybków (opcjonalnie).
1 duża cebula
liść laurowy, ziele angielskie, kminek mielony, owoc jałowca, sól, pieprz do smaku, słodka papryka w proszku, pieprz ziołowy

Kapustę białą poszatkować wrzucić do garnka, podlać szklanką wody zagotować i poddusić do miękkości.
Kapustę kiszoną pokroić nożem na drobniejsze kawałki, zalać wodą tyle aby przykryła wierzch kapusty. Ugotować do miękkości. Odcedzić dodać do białej kapusty.
Na patelni podsmażyć kiełbasę, dodać do kapusty.
Na tłuszczu z kiełbasy podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę pod koniec smażenia dodać smalec całość podsmażyć następnie dodać do kapusty. Jeśli brakuje nam smalcu możemy wysmażyć 10 dag drobno pokrojonego wędzonego boczku.
Śliwki suszone pokroić w paseczki dodać do kapusty.
Jeśli ktoś zdecyduje się dodać grzybki, pokroić je podobnie jak śliwki i również dodać do kapusty.
Całość wymieszać, dodać pomidory i przyprawy dusić na małym ogniu ok. 2-2,5h
Następnego dnia bigos ugotować ponownie.
Bigos najlepiej smakuje po 2-3 dniach.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam bigos o każdej porze roku :) Wygląda obłędnie - pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja bym jeszcze dowaliła jakiejś chabaniny, bo jak ci wiadomo, H&C to jest wataha mięsożerców :-D

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly