środa, 9 listopada 2016

Budyniowiec z jabłkami i czarną porzeczką

Ten placek to spuścizna ostatnich fanaberii na temat ciastowych zachciewajek jako, że od pewnego czasu skutecznie odeszło mnie od prawdziwych słodkości postawiłam na ciasto,

Budyniowiec z jabłkami i czarną porzeczką
którego słodycz jest miło zbalansowana kwaśnością czarnej porzeczki i kremowego budyniu. Takie połączenie okazało się strzałem w 10! Ciacho wyszło obłędnie pyszne! Nie zamula, skutecznie umila popołudniową filiżankę herbaty a przy tym nie rujnuje domowego budżetu! :) Ciacho było tak dobre, że duża blacha jak nigdy zniknęła u mnie w dwa dni warto wspomnieć, że przez te dwa dni nie było u nas gości, którzy mogliby nam pomóc z jego zjedzeniem... ;)

Składniki:

Ciasto kruche:
4 szklanki mąki pszennej orkiszowej (lub zwykłej)
3 jajka
1 cukier wanilinowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka (200g) masła

Masło rozetrzeć na kruszonkę z mąką, proszkiem do pieczenia oraz cukrem wanilinowym.
Dodać jajka, zagnieść na gładkie ciasto.
Odstawić do lodówki na 60minut.

Wypełnienie:
1l mleka
2 budynie waniliowe
3 łyżki cukru
6 średniej wielkości jabłek
1 szklanka mrożonych lub świeżych czarnych porzeczek

Dodatkowo:
cukier puder do posypania

Jabłka obrać, pozbyć się gniazd nasiennych, pokroić w średniej wielkości kostkę (1cmx1cm) wymieszać z 1/2 łyżeczki cynamonu.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wylepić 1/2 ciasta.
Na ciasto wyłożyć jabłka, posypać zamrożonym owocami.
Ugotować budyń z 3 łyżkami cukru. Gorący budyń wylać na owoce.
Zetrzeć pozostałe ciasto.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 50minut na opcji góra dół.
Jeszcze gorące ciasto posypać cukrem pudrem.
Porządnie wystudzić, najlepiej schłodzić w lodówce.

Budyniowiec z jabłkami i czarną porzeczką

2 komentarze:

  1. wygląda bardzo apetycznie, skusiłabym się na duży kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly