Budyniowiec z jabłkami i czarną porzeczką |
Składniki:
Ciasto kruche:
4 szklanki mąki pszennej orkiszowej (lub zwykłej)
3 jajka
1 cukier wanilinowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka (200g) masła
Masło rozetrzeć na kruszonkę z mąką, proszkiem do pieczenia oraz cukrem wanilinowym.
Dodać jajka, zagnieść na gładkie ciasto.
Odstawić do lodówki na 60minut.
Wypełnienie:
1l mleka
2 budynie waniliowe
3 łyżki cukru
6 średniej wielkości jabłek
1 szklanka mrożonych lub świeżych czarnych porzeczek
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Jabłka obrać, pozbyć się gniazd nasiennych, pokroić w średniej wielkości kostkę (1cmx1cm) wymieszać z 1/2 łyżeczki cynamonu.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wylepić 1/2 ciasta.
Na ciasto wyłożyć jabłka, posypać zamrożonym owocami.
Ugotować budyń z 3 łyżkami cukru. Gorący budyń wylać na owoce.
Zetrzeć pozostałe ciasto.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 50minut na opcji góra dół.
Jeszcze gorące ciasto posypać cukrem pudrem.
Porządnie wystudzić, najlepiej schłodzić w lodówce.
Budyniowiec z jabłkami i czarną porzeczką |
wygląda bardzo apetycznie, skusiłabym się na duży kawałek ;)
OdpowiedzUsuńProste i jakie dobre!
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńprzepis brzmi pysznie <3
mam 2 pytania: mniej więcej jaki rozmiar blaszki? i piec bez termoobiegu ?
pozdrawiam