poniedziałek, 15 maja 2017

Pieczony pstrąg cytrynowo-pietruszkowy

Są takie rzeczy w kuchni, do których przygotowania musiałam odczekać całkiem sporo. Tak było z pstrągiem jeść go lubiłam bardzo niemniej jednak aby go przygotować zdobywałam się na odwagę ładnych parę lat dlaczego? Nie mam pojęcia, bo jak się okazało to jedno z najprostszych dań jakie można zrobić w zaciszu własnej kuchni :) Pstrąg przygotowany w ten sposób idealnie sprawdzi się zarówno na lekki obiad jak i ciepłą kolację we dwoje... ;) Z pewnością taka wersja pstrąga w wieczornym wydaniu wyjdzie taniej niż wyjście do knajpy a i druga połówka będzie bardziej z nas dumna jak przygotujemy tak wystawne danie samodzielnie :)

Składniki: (na 2 porcje)
2 oczyszczone i wypatroszone pstrągi
1 pęczek pietruszki
1wyszorowana i sparzona cytryna
4 ząbki czosnku
2-3 łyżki masła
2 łyżki mąki do oprószenia ryby
sól i pieprz do smaku

Pstrąga posolić i popieprzyć zarówno z wierzchu jak i w środku.
Do środka włożyć po 1/2 pęczka pietruszki, po ząbku czosnku pokrojonym w plasterki, i po 2 plasterki cytryny (ja dla wygody przekroiłam je jeszcze na pół - czyli zrobiłam półplasterki... ;)
Wierzch ryby lekko oprószyć mąką.
Masło rozpuścić na patelni. Ostrożnie włożyć pstrągi podsmażyć na złoty kolor z obu stron, przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać masłem z patelni, gdy któreś ze składników wypadnie ze środka pstrąga można je wyłożyć na wierzch. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190stopni na 10-15minut (na czas pie
Po tym czasie ryba jest gotowa.
Podawać z pieczonymi ziemniaczkami lub innymi ulubionymi dodatkami ( u nas sałatka z kuskusem :) )

3 komentarze:

  1. mogę prosić o przepis do sałatki z kuskusem ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gotowania.blogspot.com/2017/05/saatka-z-kuskusem-i-serem-feta-na.htm

      Proszę bardzo:)

      Usuń
    2. gotowania.blogspot.com/2017/05/saatka-z-kuskusem-i-serem-feta-na.htm

      Proszę bardzo:)

      Usuń

Printfriendly