piątek, 13 czerwca 2014

Makaronowa zapiekanka z cukinią i pomidorową kiełbaską (Danie główne, mięso))

Nie od dziś wiadomo, że moja kuchnia zapiekankami stoi ;) przepis na tą stworzyłam pod wpływem chwili gdy w sklepie okazało się, że nie ma pieczarek, które w pierwotnej wersji były niezbędne do mojego pomysłu na obiad. Z racji tego, że jestem kulinarnym Dobromirem postanowiłam ruszyć szarymi komórkami i znaleźć jakąś miłą dla podniebienia alternatywę i padło na cukinię! ;) Zapiekanka wyszła pyszna, inna niż wszystkie do tej pory, które gościły na moim stole, polecam wszystkim cukiniożercom jak i tym, którzy do tego warzywa mają mieszane uczucia. Dodatek przecieru pomidorowego do podsmażonej kiełbasy sprawia, że nabiera ona ciekawego smaku, który w połączeniu z delikatną cukinią tworzy duet idealny.

Składniki:
500g makaronu (falbanki, świderki)
2 cukinie (ok. 500-700g)
1 laska kiełbasy zwyczajnej
1 łyżka koncentratu pomidorowego PUDLISZKI
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
10dag żółtego sera

Sos:
2 łyżki masła
2łyżki mąki
1 szklanka mleka
sól, biały pieprz i gałka muszkatałowa do smaku

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Cebulę pokroić w piórka, kiełbasę w półplasterki, podsmażyć na rumiano, pod koniec smażenia dodać koncentrat chwilę podsmażać, dodać odrobinę cukru, pieprzu i słodkiej papryki, zdjąć z ognia.
Cukinię pokroić w średniej wielkości kostkę, podsmażyć na 1 łyżce oleju, dodać posiekany czosnek, chwilę przesmażyć, zdjąć z ognia. (Cukinię podsmażyć bardzo krótko, aby nadal była chrupka, jednakże bez smaku surowizny).

Przygotować sos:
Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę, zrobić zasmażkę (ale tylko taka aby mąka się błyszczała), stopniowo wlewać mleko stale mieszając, gdy sos uzyska pożądaną gęstość (gęstej śmietany) doprawić go solą, pieprzem i gałką muszkatałową.

W naczyniu żaroodpornym ułożyć 1/2 makaronu.Posmarować 1/2 sosu, posypać 1/2 sera, wyłożyć cukinię. Na cukinię wyłożyć resztę makaronu, posmarować pozostałym sosem, wyłożyć kiełbasę, posypać żółtym serem.
Zapiekać 30-40min. w nagrzanym do 180stopni piekarniku.

Pycha! :)

Pudliszki - Pomidorowe inspiracje

5 komentarzy:

  1. Brzmi pysznie, z pieczarkami to tak standardowo, a tu proszę - cukinia i robi się ciekawie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak za sprawą cukinii to danie nabiera zupełnie nowych walorów smakowych ;)

      Usuń
  2. Uwielbiam zapiekanki, zjadłabym z dokładką! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jako że kocham makaron i wszystko z nim związane to kocham cię za ten przepis, pycha!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly