poniedziałek, 2 czerwca 2014

Pikantna sałatka z marynowanym kurczakiem. (Kurczak)

Znów nastał poniedziałek więc czas na coś smacznego i zdrowego :) Tym razem padło na pyszną sałatkę, która zrodziła się oczywiście w ferworze przegrzebywania lodówki i powiem nieskromnie, że smakiem zaskoczyła nawet mnie samą! :) Za sprawą pikantnej marynaty do mięsa jest przyjemnie ostra a towarzystwie innych warzyw, które przełamują jej intensywny smak stanowi połączenie wręcz idealne! :)

Składniki: (na 1 porcję)
10dag filetu z kurczaka lub indydka
kilka liści sałaty lodowej (3-4)
1/4 czerwonej papryki
1 mały pomidor
1 marchew
1/2 pęczka szczypiorku
1 sos sałatkowy paprykowo-ziołowy
1 łyżka orzeszków ziemnych uprażonych na patelni


Marynata do mięsa:
3 łyżki wody
3łyżki oleju
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Pudliszki
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka octu jabłkowego
1/2 łyżeczki soli
1 spora łyżeczka miodu

Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Pokrojony w kostkę filet z kurczaka wymieszać z marynatą, odstawić na 30min. do lodówki. Usmażyć na patelni grillowej lub teflonowej bez dodatku oleju.

Sos przygotować wg przepisu na opakowaniu.

Sałatę porwać na mniejsze kawałki, ułożyć na talerzu.
Paprykę i pomidora pokroić w kostkę, posypać sałatę. Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach, posypać po sałacie.
Na warzywach ułożyć kurczaka, posypać uprażonymi orzeszkami.
Całość posypać szczypiorkiem i polać sosem.
Lato w pełni! Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dniPudliszki - Pomidorowe inspiracje

3 komentarze:

  1. Zdecydowanie podoba mi się to połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I chyba była też pożywna? bo indyk i orzeszki... A w pierwszej chwili myślałam, że to sałatka z fasolką :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo interesujacy pomysl:). Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly