środa, 11 czerwca 2014

Sałatka z oscypkiem

Lato sałatkami u mnie stoi, mogłabym je jeść bez przerwy i w czasie letniej pogody nigdy mi się nie nudzą. Przepis na tą dzisiejszą mam od mojej cioci Mary tej samej, która sprzedała mi przepisy na Cytrynową marynatę, Zapiekankę z warzywami na patelnię i Najprostszą sałatkę ziemniaczaną z koperkiem :) Sałatka z oscypkiem to coś innego, pysznego i co można wyczarować w dosłownie kwadrans. Polecam wszystkim sałatkożercom, którzy poszukują inspiracji na lekki obiad lub sałatkę na imprezę, w obu sytuacjach z pewnością sprawdzi się doskonale.

Składniki:

1 opak. miksu sałat
4 jajka ugotowane na twardo
10dag szynki wędzonej
10dag oscypka lub gołki
8-10 pomidorków koktajlowych
1 czerwona cebula

Sos:
1 mały jogurt naturalny
1 łyżeczka musztardy
1 czubata łyżeczka miodu (gdy sos będzie zbyt kwaśny można dodać więcej)
1/2 pęczka koperku
sól, pieprz do smaku

Sałatę wsypać do miski, szynkę pokroić w paseczki, ser w kostkę. Wymieszać z sałatą. Wyłożyć na półmisek.
Pomidorki przekroić na pół,ułożyć na wierzchu sałaty. Cebulę pokroić w piórka, posypać sałatę.
Na wierzch ułożyć jajka pokrojone w ćwiartki.

Sos: Wszystkie składniki połączyć, dodać posiekany koperek, doprawić do smaku, odstawić na 15min.
Gotowym sosem polać sałatkę, podawać od razu po przygotowaniu. Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Lato w pełni!

1 komentarz:

  1. No nie pogardziłabym, na pewno bardziej podchodzące na upały niż moja zupka :-D

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly