środa, 3 grudnia 2014

Francuskie ślimaczki ekspresowe

Tak, jestem gospodynią pełną gębą i mimo, że moja nowa praca skutecznie utrudnia mi bycia kuchenną diwą gdy tylko nadarzy się okazja aby należycie ugościć znajomych lub rodzinę staję na wysokości zadania. Wstaje o 6:00 i działam! Bo nie ma nic piękniejszego jak widok zajadających gości. Mogę śmiało powiedzieć, że moim ulubionym zajęciem, sprawiającym mi największą satysfakcję jest karmienie ludzi i dziwne, że do tej pory nie przekułam tego w biznes... No ale cóż branża IT jest równie pociągająca ;) No dobra przejdźmy do sedna dzisiejszej notki, ślimaczki francuskie są tylko z nazwy, bo ślimaka w nich nie uświadczysz no i dobrze, bo jak wiadomo ja i moje kubki smakowe należymy raczej do konserwatystów i przedstawicieli bezkręgowców nie zjadamy ;) Przekąska ta jest świetna dla wszystkich tych co chcą zrobić coś na szybko na kolacje i niekoniecznie myślą o robieniu po raz kolejny kanapek jak i tych, którzy szukają inspiracji na małe imprezowe co nieco! POLECAM! Gwarantuję, że przy małym nakładzie sił wyczarujecie coś naprawdę pysznego! Niech moc ciasta francuskiego będzie z Wami! :)

Składniki:

1 opak. ciasta francuskiego
15dag pieczarek
3łyżki ketchupu pikantnego
10dag żółtego sera
przyprawa do pizzy, bazylia

Pieczarki obrać, oczyścić i podsmażyć na odrobinie tłuszczu tak aby wyparowała z nich cała woda. Przestudzić.
Ciasto rozwinąć, posmarować ketchupem, wyłożyć pieczarki, posypać startym serem. Zawinąć wzdłuż krótszego boku (tak aby powstała długa rolada). Pokroić na 1-1,5cm kawałki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego ślimaczka posypać przyprawą. Wstawi do nagrzanego pieca 200stopni na ok. 15min. <- trzeba patrzeć aż się zarumienią. Wyjąć, jeść na ciepło lub na zimno w towarzystwie ulubionych sosów. W moim przypadku to czosnkowy i Salsa  :)

Ps. Zrobiłam też w wersji ze szpinakiem i oliwkami - PYCHA! :)

1 komentarz:

  1. No to już wsiąkłaś jak Mamcia... Kochanie przez gotowanie, te typy tak mają :-D

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly