czwartek, 14 maja 2015

Prosta sałatka z bukietu warzyw z sosem Tysiąca Wysp

Korzystając z aury za oknem w ostatni weekend kwietnia postanowiliśmy z M. zorganizowa GG praty i bynajmniej nie była to impreza polegająca na pisaniu z ludźmi na gadu gadu bardziej powinniśmy iść w klimaty Grillowanie-Garażowanie :) Słuchając opinii zaproszonych gości impreza należała do udanych i mimo, że grillowanie było głównym punktem gastronomicznym tegoż spotkania to całe show skradła sałatka wymyślona przeze mnie na 'prędce'. W ferworze szykowania imprezowego menu zawsze mam w sercu taki niepokój czy aby na pewno starczy jedzenia?! W panice postanowiłam wykombinować coś na szybko, co fajnie komponowało by się z mięsiwem z grilla a co więcej zbalansowało by spożywanie tłustych mięs.W taki oto sposób powstała banalnie prosta sałatka z bukietu warzyw. Smak za sprawą sosu a'la Tysiąca Wysp i prażonego sezamu jest bardzo ciekawy a efekt wizualny sprawia, że niejedna szanująca się kuchareczka będzie mogła zabłysnąć tą kolorową kompozycją wśród gości.

Składniki:
1 opak. mrożonego bukietu warzyw (fajny jest ten z małymi marchewkami)
1 opak. mrożonych brokułów
3 łyżki prażonego sezamu
3 łyżki prażonych pestek z dyni

Sos:
1/2 słoika majonezu (ok.200ml)
1szkl. ketchupu pikantnego
2 ząbki czosnku
100g jogurtu greckiego

Ketchup wymieszać z majonezem i jogurtem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Warzywa ugotować na wpół twardo (u mnie mniej niż 10min.)
Brokuły wyjąć z wrzątku i przełożyć do zimnej wody lub lodu (w ten sposób nie stracą koloru).
Wystudzone warzywa ułożyć na półmisku, posypać połową sezamu i pestek dyni. Polać sosem, posypać pozostałym sezamem i pestkami.
Podawać od razu po przygotowaniu.

1 komentarz:

Printfriendly