poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Dżem-.Krem jeżynowy

Z jeżynami w te wakacje zakumplowałam się na dobre, muszę przyznać, że przez całe życie bliżej było mi do malin aż do tych wakacji gdy tata mojego M. przynosi co jakiś czas świeżą porcję z pobliskiego lasu. Wiem, że nie każdy może być takim szczęściarzem jak ja teść chodzący po jeżyny na dodatek ekologiczne, bo z lasu... :) niemniej jednak nie zniechęcajcie się znajdźcie swoje jeżynowe miejsce lub też stragan z jeżynami i bierzcie się za przetwórstwo, bo te małe czarne siostry malin są wyjątkowo zdrowe i wartościowe dla naszego organizmu.

Składniki: (na 5 małych słoiczków po koncentracie pomidorowym 170g)
1kg jeżyn
40dag cukru
sok z 1 cytryny
2 łyżki dżemixu 3:1

Owoce zasypać cukrem, gdy puszczą sok zagotować, gotować ok.20min często mieszając. Gorący płyn przelać przez sito. Gęstą zawartość przetrzeć przez sito o gęstych dziurkach. Przetarty mus raz jeszcze zagotować dodać dżemix i gotować ok. 10min. po tym czasie gorąca masę przelać do słoików, zakręcić i zagotować przez ok.10min.

1 komentarz:

Printfriendly